Читај ми!

Решење две државе на самрти

Мировни процес на Блиском истоку тренутно нема велике шансе, сматра бивши председник израелског парламента Аврахам Аврум Бург. Чини се да се решење две државе налази на самрти. Још није у потпуности умрло, али је јако болесно, каже Бург.

Бивши председник израелског парламента Аврахам Аврум Бург сматра да мировни процес на Блиском истоку тренутно нема велике шансе и уједно је мишљења да би екстремно-десничарски политичар Авигор Либерман могао имати прагматичан приступ.

"Чини се да се решење две државе налази на самрти. Још није у потпуности умрло, али је јако, јако болесно", објаснио је Бург у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Према његовим речима ово решење је на самрти јер се њега прихватио Бењамин Нетанијаху, који је то само реторички радио.

"Алтернатива је решење једне државе, а ту постоје две варијанте. Једна је да наставимо као до сада. То би водило ка држави у којој је један народ главни, а други поданици, слуге. До једне државе у којој би половина грађана било дискриминисано. Можете то називати апартхрјдом или расизмом. Позитивна варијанта би била једна држава у којој сваки појединац има иста права и слободе, без обзира како конкретно изгледале структуре", нагласио је Бург.

Говорећи о променама у региону рекао је да је Израел био мање одушевљен од остатка света борбом за слободу у Египту, јер су на тргу Тахрир видели само непријатеље, односно Муслиманско братство.

Међутим, Бург је указао да је Муслиманско братство за Израел изборило договор са Хамасом, а то значи да је Египат под њима много бољи од оног под Мубараком.

Што се Либермана тиче, против којег је недавно почело суђење, Бург је оценио да би он, када би ступио на место Аријела Шарона, могао бити прагматичан.

Бург је даље рекао да избори неће донети ништа ново у Израелу, као и да прошли нису били прави одраз потреба и расположења људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво