Читај ми!

Ал Каида: Опрезно са шеријатским правом

Ал Каида је очекивала страну војну интервенциују у Малију. Поверљиво писмо једног од команданата те организације доспело у руке Асошиејтед преса. Ал Каида против "насилне примене шеријатског права".

У малијском граду Тимбукту, где се води грађански рат уз страну војну интервенцију, новинари Асошиејтед преса су, како тврде, нашли поверљиво писмо команданта Ал Каиде у којем је изложена стратегија те терористичке организације за освајање те земље.

Писмо на девет страница, нађено у згради у којој су припадници те исламистичке групе боравили скоро годину дана, потписао је Абу Мусаб Абдул Вадуд што је псеудоним Абделмалека Друкдела, вође афричког огранка Ал Каиде кога је поставио још Осама бин Ладен.

Документ се састоји од шест поглавља, од којих је пронађено само три. Нигде се не наводи датум настајања документа, али спомињање догађаја из јуна прошле године наводи на закључак да је писмо послато пре осам месеци.

Писмо пружа увид у операције Ал Каиде и показује да је та група очекивала страну војну интервенцију која ће је потиснути, како се недавно и десило.

Друкдел предвиђа да ће се интервенција Запада догодити негде у јануару. Велика је могућност, готово извесна, да ће се војна интервнција десити. Она ће нас на крају натрати а е повучемо у базе или пробудити отпор локалног станвнишва против нас, због глади, блокаде снбдевања и зарада, наводи командант афричке Ал Каиде.

Писмо сведочи о подели унутар афричке Ал Каиде у погледу начина увођења исламског закона.

Како се наводи у писму, једна од лоших политика је брзина којом је спроводи шеријатски закон, без разматрања постепене еволуције у областима која су била лишена религије, међу људима где исламски закон није спровођен вековима.

Ако се закон у таквим околностима спроводи сувише строго, људи ће одбацити веру и створити мржњу према Муџахединима, што ће на крају довести ди неуспеха експеримента, истиче се у документу.

Њени виши заповедници незадовољни су због бичевања жена и уништавања древних споменика у Тимбуктуу.

Другдел сматра да је милиција сувише бртутална у спровођењу исламског закона у северном Малију.

Писмо показује да Ал-Каида настоји да опстане у региону, а сада се повукла у пустињу, спремна на краткорочне идеолошке уступке да би придобила савезнике, преноси АП.

Упркос могућности да Ал Каида буде поражена, у писму се истиче намера да та терористичка организација остане у тој области, тако што ће се убацити у локално племенско друштво.

"Када се успостави поверење, боље је да се користе локални покрети за промоцију циљева Ал Каиде. Најбоље је деловати прикривено кроз домаћи покрет који има сопствене циљеве и не показивати праву природу организације", поручује Друкдел.

АП тврди да је Друкделово писмо један од само неколико интерних докумената Ал Каиде која су икада пронађена и вероватно први који је објављен јавно.

Државни секретар САД Џон Кери јуче је похвалио француску интервенцију у Малију, којом су истиснути исламисити из северног Малија, где су локалном становништву наметали строги шеријатски закон.

Француска је заполела војну интервенцију 11. јануара, пошто је влада Малија затражила помоћ у борби против исламиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара