Сирија, устаници заузели брану на Еуфрату

Побуњеници преузели контролу над снабдевањем водом и струјом већег дела Сирије. Најмање 14 припадника обавештајне службе погинуло у два бомбашка напада. Седморо мртвих, 30 рањених у нападу на граници Турске и Сирије.

Сиријски побуњеници су преузели контролу над највећом браном у тој земљи, која се налази на реци Еуфрат, у северној провинцији Рака, саопштила сиријска Организација за људска права. Најмање 14 припадника обавештајне службе погинуло у два бомбашка напада, а седам људи је погинуло у нападу на граници Турске и Сирије.

Директор те организације Рами Абдел Рахман истиче да је брана у функцији, да побуњеници надзиру оба улаза у њу, али да је борцима забрањено да на њој бораве из страха да би владине снаге могле да је бомбардују, што би могло да доведе до плављења околних села, преноси АФП.

"То је највећи економски губитак режима од почетка револуције", истиче Рахман, алудирајући на хидроцентралу у којој се производи 880 мегавата струје.

Процењује се да иза бране, у вештачком језеру Асад, названом по некадашњем председнику, оцу садашњег сиријског председника Башара ел Асада, има 14,1 милијарда кубних метара воде.

Абдул Рахман је рекао да је већина владиних снага на том подручју прекинула да се бори у недељу, пошто су побуњеници заузели оближњи град Ал Тавру.

Побуњеници већ контролишу две бране на Еуфрату, али заузимањем бране Ал Фурат у области Рака, на североистоку Сирије, опозиција је преузела контролу над снабдевањем водом и струјом већег дела земље.

Побуњеници су заузели и три рејона оближњег града Табака, у којем живе запослени на брани и њихове породице.

Отпор побуњеницима у овом граду је, према саопштењу поменуте организације, био слаб, а шефови безбедносних снага лојалних режиму су напустили област хеликоптерима из локалне авионске базе.

У међувремену, најмање 14 припадника обавештајне службе је погинуло у два бомбашка напада на њихове канцеларије у североисточној провинцији Хасакех, саопштила је Опсерваторија.

"Борци Ал Нусра Фронта активирали су бомбе на два аутомобила испред седишта државне безбедности и зграде војне обавештајне службе у граду Шадада", саопштила је ова организација.

Број жртава би могао да буде и већи јер су многи рањени у критичном стању, наводи Опсерваторија и додаје да се воде борбе у граду чији су многи становници побегли, преноси АФП.

Седам људи је погинуло, а око 30 је рањено на граници Турске и Сирије, јавио је градоначелник турског града Рејханлија, Хусеин Санверди.

Санверди је рекао да је аутомобил с експлозивом имао сиријске таблице.

Напад побуњеника на брану је предводила милитантна организација Џабат Ал Нусра, повезана са терористима из Ал Каиде. Та организација се налази на црној листи Вашингтона као терористичка организација због извођења смртоносних саубилачких напада, а у међувремену је започела беспоштедну борбу против режима председника Башара ел Асада.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво