Читај ми!

Лазање румуњезе

Из витрина шест француских продајних ланаца повлаче се нека замзнута готова јела. Разлог – уместо говедине, како пише на декларацијама, у јелима је коњско месо. Трагови подвале, која већ потреса и Британију, Ирску и Шведску, воде у Румунију. Премијер Понта каже да за подвалу није крива Румунија.

Европску унију потреса скандал у вези са коњским месом. Најмање шест француских ланаца супермаркета повукло је из продаје замрзнута готова јела са говедином зато што се испоставило да нека од њих садрже коњско месо. Истрага француских власти показује да би траг овог скандала могао водити до Румуније.

Замрзнута готова јела фирми "Финдус" и "Комигел" уклоњена су са рафова супермаркета "Коре", "Карфура", "Моноприја" и других зато што, једноставно речено, на омоту производа пише једно, а производ је нешто сасвим друго. Тестови су показали да поједини производи, попут лазање и шпагета болоњезе, уместо говедине, садрже коњско месо – и то чак од 60 до 100 одсто.

"Није проблем у самој коњетини, мени њен укус не смета. Проблем је што су нас лагали", каже једна жена.

"Ово је скандал. Питање је колико је уопште морално јести коњетину", истиче други потрошач.

Осим Француске, овај скандал погодио је Британију, Ирску и Шведску.

"Ово је ужасно! Покренућемо истрагу, а биће и казни", каже Лоран Фабијус, министар спољних послова Француске.

Истрага је дала и прве резултате. Једна француска фирма купила је смрзнуто месо од кипарских добаваљача. Кипрани су месо набавили од Холанђана, а Холанђани од Румуна.

Румунске власти саопштиле су да код њих 25 кланица има дозволу да извози коњско месо, да све оне раде по прописима и да не могу да буду одговорни за оно што се дешава са тим месом ван њихових граница.

"Захтевао сам извештај о нашим извозницима, како бисмо могли да их идентификујемо што пре. Овде је, на крају крајева, реч о домаћој контроли производње", каже Данијел Константин, министар пољопривреде Румуније.

Јести коњско месо, само по себи, није опасно по здравље. Коњетина садржи приближно исто протеина као и говедина, с тим што је неупоредиво богатија гвожђем.

Многе земље, попут Мексика, Аргентине и Казахстана, производе велике количине коњског меса. Поједини народи, међутим, сматрају да су коњи, практично, кућни љубимци и да их је неприхватљиво јести. На страну што је продавање коњског меса као говеђег кажњиво законом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво