Читај ми!

Папа се повлачи крајем фебруара

Поглавар римокатоличке цркве, Бенедикт Шеснаести, најавио да се повлачи са функције 28. фебруара. Папа саопштио да нема више снаге да адекватно обавља своју функцију. Папа не одлази због болести, саопштио је Ватикан.

Папа Бенедикт Шеснаести најавио да се повлачи са функције 28. фебруара због тога што, како је рекао, више нема снаге да адекватно настави да обавља своју функцију. Бенедикт Шеснаести је први папа после више стотина година који се одлучио на овакав корак. Папина одлука изненадила свет.

"Из тог разлога, потпуно свестан тежине мог потеза, својевољно објављујем да се одричем службе бискупа Римског и наследника Светог Петра", наводи се у саопштењу.

Папа је рекао је да је свестан да је дужност коју обавља у основи духовна и да треба да се спроводи не само речима и делима него и молитвама и патњом, али да су у данашњем свету, где су брзе промене, потребни снага и духа и тела да би се проповедало јеванђеље, и додао да снага у њему последњих месеци јењава "до те мере да мора да призна своју неспособност да на одговарајући начин испуњава дужности које су му поверене". 

Поглавар римокатоличке цркве је лично најавио повлачење на латинском током састанка са кардиналима и затражио сазивање конклаве како би се изабрао његов наследник, пренела је италијанска агенција Анса.

Папа Бенедикт Шеснаести не одлази са тог места због наводне болести, изјавио је Федерико Ломбарди, папин портпарол.

"Не постоји никаква тренутна болест која је наводно утицала на папину одлуку. Последњих месеци губио је снагу. Знамо колико има година и да је сасвим нормално за особу у позним годинама да доживи губитак снаге, а папа је то осетио последњих месеци и признао је то с луцидношћу", рекао је Ломбарди. 

Из Ватикана је саопштено да ће папско место остати упражњено до избора новог папе.

Папин портпарол Федерико Ломбарди рекао је да Ватикан очекује да ће период између оставке и избора новог папе бити "што краћи".

Како преноси Верска информативна агенција, нови папа вероватно ће бити биран током марта, што значи да би могао бити изабран до Ускрса, који католици ове године обележавају 31. марта.

Важећа правила предвиђају да до избора треба да дође 15-20 дана од тренутка упражњености црквеног трона.

Према наводима агенције, Бенедикт Шеснаести највероватније ће живети у манастиру Кармел у оквиру ватиканских зидина. Манастир треба тек да се преуреди за ову сврху, а до тада би он живео у папској летњој резиденцији у Кастел Гандолфу, недалеко од Рима.

Иначе, папа Бенедикт Шеснаести је за поглавара римокатоличке цркве изабран 19. априла 2005. године на папској конклави. У катедралу Светог Марка уселио се 7. маја исте године.

Бенедикт Шеснаести, односно Јозеф Рацингер, рођен је 16. априла 1927. године у Марктлу на Ину у Баварској. Године 1937. отац му се пензионисао и преселио у Траунштајн. Са навршених 14 година, 1941. је приступио Хитлерјугенду, што је била законска обавеза.

Међутим, није био посебно активан. Са целим разредом 1943. године је регрутован у противваздушну одбрану. Након тога је био на обуци и послат је у Мађарску, где је био у антитенковској дивизији до новембра 1944. године.

Дезертирао је крајем априла или почетком маја 1945. Био у Савезничком логору за ратне заробљенике. У јуну исте године пуштен је и заједно са братом Георгом уписао се на католички семинар. Заређен је 29. јуна 1951. године у Минхену.

Рацингер је био професор на Универзитету у Бону од 1959. до 1963, када је прешао на Универзитет у Минстеру. Године 1966. преузео је катедру за догматску теологију на Универзитету у Тибингену, а 1969. се враћа у Баварску, на Универзитет у Регенсбургу.

Mарта 1977. године постављен је за надбискупа Минхена и Фрајзингам, а јуна те године именован је за кардинала. До Конклаве 2005. године био је један од 14 преосталих кардинала које је именовао папа Павле VI.

Минхенску надбискупију је напустио 1982. године, а 1993. је постао кардинал Велетри-Сењија. Пет година касније постављен је за вице декана Колегијума Кардинала, а 2002. године изабран је за декана истог тела.

Био је један од најближих сарадника претходног папе. Председавао је Папском Конклавом 2005. године када је и изабран за папу.

Најизгледнији кандидат за наследника Јозефа Рацингера на месту поглавара Римокатоличке цркве већ дуже време је 64-годишњи председник Папског савета за правду и мир, кардинал Петер Турксон из Гане, јављају страни медији позивајући се на црквене кругове у Ватикану.
 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво