Читај ми!

Снежна олуја над Америком

Најмање четири особе погинуле у снежној олуји "Немо" на североистоку Сједињених Држава. Ванредно стање проглашено у неколико држава. Више од 700 хиљада људи остало без струје и грејања, очекује се позив за евакуацију.

У снежној олуји "Немо" на североистоку Сједињених Америчких Држава погинуле су најмање четири особе, а преко 700 хиљада људи остало је без струје и грејања, док су читаве области у потпуном застоју због обуставе саобраћаја.

Удари ветра у североистoчном делу САД достижу 110 километара на час, пише Бостон глоуб. Око 3.500 хиљаде екипа зимске службе ради на рашчишћавању путева. Власти саветују грађане да без преке потребе не крећу на пут, због великог броја саобраћајних несрећа које је проузроковао снег. 

Отказано је више од 5.300 летова на око 60 аеродрома, укључујући њујоршки "Џон Ф. Кенеди", а због удара ветрова који достижу брзину већу од 100 километара на сат страхује се и од поплава у приобаљу, јавила је америчка телевизија Си-Ен-Ен.

Снежни покривач у државама Њујорк и Конектикат премашио је 40 центиметара, а у Бостону, где се очекује најјачи удар олује, могао би да достигне и двоструко више.

Власти у погођеним областима већ данима апелују на грађане да остану у својим домовима током олује и не крећу на пут, а гувернери Масачусетса, Роуд Ајленда, Конектиката, Њујорка и Мејна прогласили су ванредно стање.

У Масачусетсу, Конектикату и Роуд Ајленду уведена је и забрана саобраћаја за аутомобиле и камионе, изузев кола хитне помоћи, за чије кршење прети затворска казна од годину дана и новчана од 500 долара.

На неким местима снег је толико нападао да људи не могу да отворе врата и изађу напоље. Улице су углавном пусте и неприступачне. 

Железнички саобраћај је обустављен из Њујорка ка северу и ка југу у правцу Вашингтона.

Метеоролози предвиђају да ће ово бити највећа снежна олуја у овој сезони на североистоку САД и да ће ослабити крајем викенда.

Метеоролози упозоравају на могуће ударе ветра од 120 километара на час у зони захваћеној невременом, због чега су власти позвале грађане који живе на самој обали Атлантика да се евакуишу.

И Канаду је погодила снежна олуја. Троје људи је погинуло у јужном делу Онтарија, а бројни летови отказани су данас на аеродрому Торонта.

Због јаке мећаве јуче су приземљени неки летови а неке школе и универзитети затворени.

Канадска метеоролошка служба очекује да се до краја дана у неким деловима земље формира снежни покривач од 25 центиметара.

Полиција је саопштила да је од поноћи само у Торонту било 350 саобраћајних удеса, преноси АП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије