Читај ми!

Опасне провокације кинеске фрегате

Настављају се тензије због спорних острва у Источном кинеском мору. Кина усмерила и закључала радаре са кинеске фрегате на јапански ратни брод. Јапански премијер Шинзо Абе то оценио као "провокативно" и "опасно".

У тренутку када се повећавају напетости у територијалном спору између Јапана и Кине, усмеравање и закључавање радара са кинеске фрегате на јапански ратни брод било је "опасно" и "провокативно", оценио је јапански премијер Шинзо Абе.

"То је био опасан чин који је могао довести до непредвидиве ситуације", рекао је Абе парламенту и затражио од Кине да се уздржава како би се "избегла непотребна ескалација".

Десничарски премијер, који је преузео власт након убедљиве победе на изборима у децембру, описао је закључавање радара на јапански ратни брод као "једнострано провокативну акцију кинеске стране", пренео је АФП.

Абеов коментар уследио је дан након што је министар одбране Ицунори Онодера саопштио да је радар за навођење ракета био усмерен ка јапанском војном броду прошле недеље у међународним водама Источног кинеског мора.

Тај инцидент представља први случај да су се бродови ратних морнарица две земље директно суочили у време повећаних тензија око спорних острва у том мору и поред упозорења коментатора на могућност нежељених инцидената који могу да доведу до оружаног сукоба.

Онодера је рекао да је и један јапански војни хеликоптер нациљан сличним радаром 19. јануара.

Заменик главног секретара владе Кацунобу Като рекао је на конференцији за новинаре да је Токио уручио протест Пекингу због тог инцидента и затражио објашњење, али да још чека одговор.

Радари се користе да се прецизно одреди удаљеност мете, правац, брзина и висина. Систем наоружања које је повезано с радаром може да сместа отвори ватру, објаснио је представник јапанске владе.

Тај корак подиже ионако напету ситуацију у Источном кинеском мору, где се две најснажније привредне силе Азије споре око суверенитета над ненасељеним острвима, али око којих има значајних налазишта нафте и гаса.

Јуче је Токио позвао кинеског амбасадора и уложио му протест због, како је наведено, још једног упада у територијалне воде Јапана, након што су кинески владини бродови пловили поред острва која у Јапану зову Сенкаку, а у Кини Диаоју.

Последњих недеља обе земље су слале војне авионе у ту зону и најмање у једном случају они су се међусобно пратили, али није било инцидената.

Аналитичари, међутим, указују да појачање реторике и све учесталија конфронтација на мору и ваздуху повећава ризике случајних оружаних инцидената.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара