Читај ми!

Иран, макетама на Америку!

Сензационално најављени ирански "стелт" ловац "кахер Ф-313" је, у ствари, макета, сматрају западни стручњаци.

Ирански нови борбени авион изазива контроверзе. Техеран се хвали револуционарном технологијом, док западни експерти сматрају да је цео спектакл, у ствари, обична превара и да је "освајач" тек траљаво направљена пластична макета.

Саопштено је да је ловац "кахер Ф-313" (освајач) у целости прозвод Исламске Републике, која од 1980. године, због западног ембарга, развија сопствену војну технологију и опрему.

Како пише Diplomat.com, одмах су се огласили западни стучњаци, који изражавају сумњу да је приказани авион само макета.

"Када сам први пут у суботу ујутру видео авион могао сам да кажем да је лажан. И по фотографијама кокпита види се да нема никаквог ожичења, већ само као да су Иранци убацили унутра рудиментиране контроле лета и уређај за избацивање седишта", рекао је спољнополитични коментатор Џон Рид.

Представљање "кахера Ф-313" уприличено је на 34. годишњицу иранске револуције, у којој је збачен шах Мухамед Реза Пахлави, а на церемонији је председник Махмуд Ахмадинежад рекао да иранске оружане снаге нису намењене за агресију против других земаља, већ за превентивно деловање.

Министар одбране Ахмад Вахиди изјавио је да је авион има "веома низак радарски пресек" и да може да лети веома ниско, носи напредно наоружање и слеће на веома кратке писте.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара