Читај ми!

Спремни на дијалог са Ираном

Америка је спремна на дијалог са Ираном о његовом спорном нуклеарном програму, рекао потпредседник САД Џозеф Бајден. Још има времена да се тај проблем реши дипломатским путем, али је "лопта сада у дворишту Ирана", поручио Бајден.

Потпредседник САД Џозеф Бајден рекао је да је та земља спремна да разговора са Ираном о његовом спорном нуклеарном програму.

Говорећи на Међународној конференцији о безбедности, Бајден је истакао да су САД и раније јасно дале до знања да су спремне на билатералне састанке са иранским руководством.

Према његовим речима, још има времена да се проблем иранског нуклеарног програма реши дипломатским путем, али је и додао да је "лопта сада у дворишту Ирана".

САД су у четвртак осудиле план Ирана да постави нове центрифуге у своје главно постројење за обогаћење уранијума у близини града Натанца.

Савет безбедности Уједињених нација и западне силе су пре четири године увеле строге санкције Ирану, пошто је одбио да престане са обогаћивањем уранијума.

"Притисак (на Иран) ће се наставити и биће повећан док год Техеран буде одбијао да испуни своје међународне обавезе које се тичу његовог нуклеарног програма", рекао је у четвртак портпарол америчког председника Џеј Џеј Карни.

Проблем ракетног штита

Генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен рекао је на истом скупу да питање ракетног штита у Европи остаје главни проблем у односима с Москвом.

"Ми смо јасно ставили до знања да је НАТО донео одлуку да успостави систем ракетне одбране, јер је наша обавеза да обезбедимо ефикасну заштиту наших чланица", поручио је Расмусен.

Расмусен је додао да је НАТО позвао Русију да сарађује и да је сада на Москви да се око тога ангажује.

Коментар генералног секретара НАТО уследио је после изјаве шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да ракетни штит који Алијанса жели да постави у Европи подсећа на време хладног рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара