Читај ми!

Шпански премијер на удару јавности

Стотине демонстраната протестују због навода листа "Ел Паис" да владајућа Народна партија има тајне рачуне у Швајцарској. Јавност, дубоко погођена кризом, тражи одлазак премијера Рахоја који негира све оптужбе и најављује да ће објавити извештај о својим приходима.

Шпански премијер Маријано Рахој и владајућа Народна партија на удару су јавности која тражи оставку владе, због афере са тајним рачунима у Швајцарској. Премијер демантује да је примао анонимне донације и најављује извештај о својим приходима.

Буру је недавно подигао лист Ел Паис који је објавио да Народна партија од 1990. године има тајне рачуне, са којих су партијски лидери примали уплате.

Док се у седишту Народне партије у Мадриду на хитно заказаном састанку окупљао страначки врх, јаке полицијске снаге оградиле су стотине демонстраната, који су узвикивали "оставке, оставке!"

Јавност дубоко погођена кризом, болним резовима и рекордном незапосленошћу тражи одлазак премијера због најновије корупцијске афере.

"То је лаж. Никада нисам примио нити дао непријављени новац за моју партију или за било кога другог", одговара Рахој.

Истрагом је откривено да је бивши благајник Народне партије Луис Барсенас имао банковне рачуне у Швајцарској и да је на једном од њих држао чак 22 милиона евра.

Лист Ел Паис објавио је одсечке руком писаних рачуна из претходне две деценије, за које наводи да су били у поседу Барсенаса, а у којима су наведене донације, углавном грађевинских фирми, и редовне исплате хиљада евра Рахоју и другим страначким лидерима.

Премијер негира све оптужбе. "Знали смо за постојање 22 милиона евра на једном приватном рачуну у Швајцарској, али то нема никакве везе са Народном партијом. Очито је реч о нечијој намери да нашкоди нашој странци", поручује Рахој.

Рахој каже да ће на сајту странке објавити све потврде о плаћеном порезу како би разрешио скандал. То траже и чланови његове странке.

Лидер Народне партије у Каталонији Алисиа Санчес Камаћо каже да је убеђена да ће "партија предузети неопходне мере".

"То подразумева истрагу и разјашњење свих навода о корупцији, јер смо у обавези да народу пружимо одговор", рекла је Алисиа Санчес Камаћо.

Чак и ако су наводи о исплатама тачни, оне нису нужно нелегалне, будући да је политичким странкама у Шпанији донедавно било дозвољено да примају анонимне донације.

Ипак, скандал је утицао на пад популарности Рахоја, у време када се земља бори са дубоком рецесијом, због које би ускоро могла да затражи и међународну помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара