Читај ми!

Референдум на Фокландима нелегалан?

Аргентина саопштила да је референдум о статусу Фокландских острва нелегалан, а представници острва желе да их Аргентина остави на миру. Шеф дипломатије те земље оптужио Британију да жели да има војну базу на Фокландима са пројекцијом на Антарктик.

Нешто више од месец дана од референдума на Фокландима, на коме ће се тамошње становништво изјаснити о статусу те спорне територије, званична Аргентина саопштава да је референдум нелегалан.

"Референдум је нелегалан зато што Уједињене нације сматрају ту територију присаједињеном с обзиром на то да је 1883. године влада из Лондона извршила инвазију и протерала аргентинско становништво", рекао је министар спољних послова Аргентине Ектор Тимерман за телевизију Ц5Н.

Тимерман је подсетио да су УН донеле 40 резолуција у којима су позвале Буенос Ајрес и Лондон да преговарају о суверенитету над Фокландима, чему се Британија противи.

Аргентински шеф дипломатије у четвртак је одбио понуду британског државног секретара Вилијема Хејга да се, током посете Лондону наредне седмице, састане са представницима Фокландских острва.

Представница Форин офиса рекла је у Лондону да је Британија разочарана одговором Аргентине, а представници Фокландских острва су саопштили да ће рећи Тимерману да желе да их Аргентина остави на миру.

Тимерман је, међутим, изјавио да ипак и даље планира да путује у Лондон у недељу. 

Он је, међутим, оптужио Британију да жели да има "војну базу на Фокландима са пројекцијом на Антарктик" и оценио је да је тај архипелаг "најмилитаризованија територија на свету са једним војником на свака три становника".

"Не постоји земља на свету која признаје британска права на Малвинима", рекао је Тимерман.

Власти Фокландских острва заказале су за 10. и 11. март референдум о свом политичком статусу и позвале посматраче са стране да га надгледају и потврде да ли је гласање било слободно и поштено.

Аргентина оптужује британску војску да јој је отела ову територију пре 180 година и од тада владала њоме као својом колонијом.

После неуспелог аргентинског напада 1982. године, Фокландска острва су остала под управом британске круне, а власт припада гувернеру кога поставља британски парламент. На острвима су и значајне британске одбрамбене снаге.

На гласању 10. и 11. марта биће постављено једноставно питање на које треба одговорити са да или не: "Да ли желите ба Фокландска острва задрже тренутни политички статус прекоморске територије Велике Британије?"

Како се претпоставља, већина острвљана, који су Британци, одговориће позитивно.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара