Читај ми!

Сукоби испред Мурсијеве палате

Један Египћанин погинуо у сукобима полиције и демонстраната испред председничке палате у Каиру а повређено је 53 особе. Демонстранти бацали молотовљеве коктеле и каменице. Полиција употребила водене топове и пуцала у ваздух. Протести и у Порт Саиду и Александрији.

01.04 - Египатска полиција брутална у обрачуну са демонстрантима. Најмање једног учесника протеста су скинули голог и премлатили.  

22.34 - Један човек погинуо у борбама испред палате.

21.13 - На десетине људи повређено испред председничке палате током сукоба демонстраната са полицијом.

У сукобима демонтраната и полиције испред председничке палате у Каиру једна особа је погинула а 53 је повређено. Египатска полиција употребила је водене топове и пуцала у ваздух у покушају да растера демонстранте који су бацали молотовљеве коктеле и каменице у двориште председничке палате у Каиру, преноси АФП.

Ноћно небо обасјано је ватрометним средствима које демонстранти испаљују изнад палате, а војна Републиканска гарда пуца увелико у ваздух са унутарње стране ограде палате.

Републиканска гарда позива на мир и оптужује демонстранте да покушавају да уђу у палату, пренела је египатска државна агенција МЕНА.

Египатски председник Мухамед Мурси саопштио је да ће снаге безбедности "деловати с највећом одлучношћу" да би заштитили државне зграде, у тренутку када су се демонстранти сукобили с полицијом испред председничке палате.

У саопштењу које је председништво ставило на своју Фејсбук страницу пише и да ће сматрати политички одговорним опозиционе групе које стоје иза насиља, пренео је АФП.

Даље се наводи да су демонстранти покушали да разбију капију на председничкој палати и прескоче ограду. Председништво је затражило од опозиционих група да осуде насиље и позову своје присталице да се повуку.

Опозициони Национални фронт спаса, који је заказао масовне протесте, саопштио је да "нема никакве везе са проблемима који су изненада искрсли испред председничке палате".

На другим местима више хиљада демонстраната данас је изашло на улице протестујући против исламистичког председника Мухамеда Мурсија кога оптужују да је издао револуцију која га је довела на власт у јуну прошле године, преноси француска агенција.

Египатска полиција сукобила се са десетинама демонстраната недалеко од каирског трга Тахрир, а и у неколико других градова те земље на хиљаде људи је протестовало против Мурсија.

У Каиру су полицајци и демонстранти гађали једни друге камењем, а полиција је употребила и метке за птице и њима ранила најмање две особе.

Више хиљада људи протестовало је данас у Порт Саиду и Александрији тражећи одлазак Мурсија.

"Народ Порт Саида хоће независност!", узвикивали су демонстранти пролазећи поред седишта гувернера и узвикујући пароле против Мурсија и његове Муслиманске браће, преносе агенције.

Немири у Египту обновили су се прошле недеље када је маршевима грађана обележена двогодишњица устанка којим је свргнут с власти бивши председник Хосни Мубарак.

Насиље је подстакнуто смртном пресудом за 21 становника Порт Саида због умешаности у прошлогодишње нереде поводом извесне фудбалске утакмице.

Министарство здравља Египта је у четвртак објавило да је још двоје људи преминуло од рана задобијених у најновијим демонстрацијама, чиме је укупан број страдалих достигао 56.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара