Читај ми!

Самоубилачки напад у Анкари

Испред америчке амбасаде у Анкари јака експлозија. Сумња се на бомбаша самоубицу. За сада две жртве, више повређених. Нико није преузео одговорност за напад, а агенција Анадолија преноси да је нападач члан забрањене партије Покрет народног ослобођења Еџевит Санли.

18.30 - Нападач је члан забрањене милитантне комунистичке партије Покрет народног ослобођења Еџевит Санли, преноси агенција Анадолија.

15.00 - Напад на америчку амбасаду извршио бомбаш самоубица, рекао за државну телевизију турски премијер Тајип Реџеп Ердоган и позвао на глобалну борбу против "терористичких елемената".

12.47 - Лист Хуријет јавља да полиција сумња на бомбаша самоубицу, а уз њега је погинуо и радник обезбеђења амбасаде. Више рањених.

12.38 - Турске ТВ станице јављају да се са места експлозије види јак дим.

Јака експлозија испред америчке амбасаде у Анкари, јављају турске телевизијске станице, преноси Ројтерс.

Бомбаш је активирао експлозивну направу на улазу у амбасаду у турској престоници унутар безбедносне зоне, саопштила је турска полиција.

Амерички амбасадор Френсис Рикардоне потврдио је да је чувар амбасаде страдао у нападу.

"Тужни смо што смо изгубили једног турског чувара" рекао је Рикардоне и захвалио властима на брзом реаговању, преноси Ројтерс.

Гувернер Анкаре Алатин Јуксел рекао је да су две особе погинуле у самоубилачком нападу, радник обезбеђења и бомбаш.

Турски премијер Тајип Реџеп Ердоган позвао је на глобалну борбу против "терористичких елемената".

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу, који се налази у званичној посети Београду, поручио је да ће одговорни за бомбашки напад на амбасаду САД у Анкари ускоро бити откривени, а цео догађај у потпуности расветљен.

Према наводима агенције АП, једна тешко повређена жена, одвезена је амбулантним колима.

Још једна особа повређена је у експлозији у резиденцијалном делу Анкаре.

Како јавља канал НТВ, особље амбасаде налази се у безбедним собама унутар амбасаде.

Та телевизија раније је јавила да је оштећено неколико околних зграда, а полиција је блокирала ову улицу у предграђу Чанкаја где се налази доста државних институција и амбасада.

Према изјавама очевидаца, експлозија је била толико јака да су попуцали прозори на радњама на сто метара од америчке амбасаде.

За сада ниједна терористичка група није преузела одговорност за напад.

Агенција Анадолија пренела је да је нападач који је дигао себе у ваздух активиравши пластични експлозив, идентификован као Еџевит Санли, члан забрањене милитантне комунистичке партије Покрет народног ослобођења.

Санли је био ухапшен 1997. године због напада на зграду полиције у Истанбулу и војног комплекса Харбије. У затвору је 2000. године учествовао у низу штрајкова глађу, који су се у неким случајевима завршавали и смрћу затвореника.

Због нарушеног здравља, Санли је 2002. године пуштен на условну слободу.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара