Читај ми!

Абе: Јапан жали, али се окреће будућности

Желео бих да се усвоји нова декларација Јапана о Другом светском рату која би била окренута будућности, рекао премијер Земље излазећег сунца Шинзо Абе. Жалим што смо нанели велике патње другим народима, истакао Абе.

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да се разматра усвајање нове декларације Јапана о Другом светском рату.

Абе је пред јапанским посланицима рекао да би желео нову декларацију која би била "окренута будућности и у складу са 21. веком".

"Озбиљно ћу размислити о садржају декларације у тренутку када будемо радили на њој", рекао је јапански премијер и навео да се придружује претходним владама које су признале да је Јапан "нанео велику штету и патње другим народима".

Јапан је капитулирао у августу 1945. године. Од тада многи спорови, посебно са суседним државама Кином и Јужном Корејом, ниси решени.

Абе je истакао да су за његову земљу, у погледу билатералих односа, односи са Кином најзначајнији, као и да их треба побољшати.

Јапански премијер састао се са својим претходником Томичијем Мурајамом, који је са групом јапанских бизнисмена посетио Кину 28. јануара. Шинзо Абе, који се сматра националистом, најавио је да ће ревидирати декларацију коју је усвојила влада Мурајаме 1995. године.

У том тексту се наводи да је "Јапан, својом агресијом и колонијалном доминацијом, нанео огромну штету и патње народима бројних земаља, нарочито азијских земаља".

Мурајама је том приликом рекао да дубоко жали због свих некадашњих потеза Јапана и понудио "искрено извињење".

Не наводи се када би нова декларација о Другом светском рату могла да буде усвојена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара