Читај ми!

Сирија: Освета Израелу

Дамаск и Техеран прете да ће узвратити Израелу, дан пошто је израелска авијација бомбардовала војни истраживачки центар између Дамаска и либанске границе. Амерички и регионални званичници тврде да је нападнут конвој камиона који су превозили оружје за Хезболах у Либану.

Сирија је запретила да ће узвратити Израелу после ваздушног напада који је рано јутрос извршен на њеној територији, док је Иран, савезник Сирије, саопштио да ће бити последица по Израел због тог напада.

Не зна се поуздано да ли је нападнут конвој камиона који је преносио оружје, или истраживачки центар између Дамаска и либанске границе. 

Сиријски амбасадор у Либану Али Абдул Карим Али је рекао да Дамаск "има опцију и капацитет да изненади и узврати", али и да не може да предвиди када ће се то десити. Одлуку о томе доносе релевантне власти које ће одредити време и место, рекао је сиријски амбасадор.

У Ирану, званична агенција Фарс пренела је речи заменика министра спољних послова Хосеина Амира Абдолаха да ће ваздушни напад на Сирију имати значајне последице за Израел.

Хезболах је осудио напад као "варварску агресију". Та агресија открива заверу против Сирије, која траје две године. Ради се о покушају уништења Сирије и њене војске, саопштава тај исламистички покрет.

Русија је изразила "велику забринутост" због извештаја о израелском нападу на сиријску територију и поручила да ће осудити тај напад ако је до њега заиста дошло.

Тврди се да Израел страхује да би модерно противтенковско и противавионско оружје, којим је Русија снабдела Сирију, могло доспети у руке орагнизације Хезболах у Либану, поузданог савезника Дамаска.

Сирија, Хезболах и Иран су заклети противници Израела и чине "осовину отпора ционистиком непријатељу".

Сиријско министарство спољних послова уложило је званичну жалбу Уједињеним нацијама.

Израел без коментара

Израелски званичници и војска одбили су да потврде или порекну сваку умешаност у наводни напад на војни циљ крај Дамаска или бомбардовање конвоја с оружјем дуж сиријско-либанске границе.

Израел једино наглашава да би сваки трансфер усавршеног оружја либанском Хезболаху значио да је пређена црвена линија.

Тип оружја који је наводно транспортован остао је непознат мада је Асошиејтед прес цитирао анонимне безбедносне изворе да су камиони носили усавршене противавионске ракете типа СА-17.

Када би их Хезболах набавио из Сирије могао би да ограничи способност израелских ваздухопловних снага да маневришу слободно над Либаном ради извиђања или да циљају мете те проиранске организације у неком будућем сукобу.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара