Читај ми!

Марихуана као лек у Чешкој?

Уколико председник Чешке одобри одлуку парламента да се марихуана користи као легално средство за лечење тешких болести, ова биљка ће се куповати у апотекама на рецепт. Марихуана за медицинске потребе ће се најпре увозити из Холандије или Израела, а потом ће чешки пољопривредници добијати дозволе за гајење.

Чешки парламент је одобрио марихуану као легално средство за лечење људи оболелих од неких тешких болести и потребан је још само потпис председника државе, како би уредба ступила на снагу.

Том одлуком предвиђено је да се марихуаном преписаном на рецепт лече оболели од рака, Паркинсонове болести, мултипле склерозе или псоријазе.

Како преноси АФП, марихуана за медицинске потребе ће се најпре увозити из Израела или Холандије, а потом ће се домаћим пољопривредницима издавати дозволе за њено гајење на период од најдуже пет година.

Трошкови лечења марихуаном неће бити покривени здравственим осигурањем.

Чешка је једна од најлибералнијих чланица ЕУ кад су у питању такозване лаке дроге. Особе код којих се нађе до 15 грама марихуане, или које гаје до пет струкова канабиса, ризикују само малу новчану казну, што привлачи љубитеље марихуане из околних земаља, у којима важе строжи прописи.

Либерална политика, ипак, нема за последицу веће коришћење марихуане, а њена употреба опада.

Према подацима чешког националног извештаја о наркотицима, у 2011. години је 16,1 одсто Чеха, старости од 15 до 34 године, пријавило да је употребљавало марихуану, а годину дана раније тај проценат био је 20,3 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара