Читај ми!

Припреме за инаугурацију Барака Обаме

Стари-нови преседник САД, Барак Обама положиће заклетву у понедељак и то на две Библије, које су биле у власништву Абрахама Линколна и Мартина Лутера Кинга. Мере безбедности у Вашингтону појачане, очекује се око 800.000 посетилаца.

Вашингтон се ужурбано припрема за инаугурацију председника Барака Обаме. У наредна два дана очекују се бројне свечаности и око 800.000 људи из Америке и света, због чега су мере безбедности подигнуте на највиши ниво.

Барак Обама положиће заклетву на свечаности у Белој кући и јавно на Капитолу у понедељак, када ће одржати инаугурациони говор, чиме званично почиње његов други и последњи мандат на челу Сједињених Америчких Држава.

Службе безбедности ништа не препуштају случају, па ће затворити мостове, тунеле и прилазе реци Потомак.

"У овом тренутку нема уверљивих претњи, али то не значи да иза сцене не трагамо за потенцијалним опасностима. Ситуацију процењујемо из часа у час", каже Џени Ли из Еф-Би-Аја.

Обама уноси симболичну измену у дугогодишњу традицију, јер ће заклетву положити на две библије - Абрахама Линколна и Мартина Лутера Кинга. Увођење Кингове библије има посебан значај, јер је инаугурација 21. јануара, на дан посвећен борцу за људска права, који је пре 50 година, испред Линколновог меморијалног споменика, одржао чувени говор "Ја имам сан".

"Две личности из америчке историје којима се највише дивим су Мартин Лутер Кинг и Абрахам Линколн. Њихове акције и покрети које су представљали једини су разлог што је данас могуће да будем инаугурисан", рекао је Обама.

За разлику од инаугурације пре четири године, када се у Вашингтону окупило готово два милиона људи, овогодишња заклетва, како се најављује, биће скромнија и уз присуство двоструко мање људи. Сувенирнице ипак очекују добру зараду.

"Увек је лепо имати неку мајицу, оловку или шољу као успомену са председничке инаугурације. Очекујемо много гостију, али ни приближно као пре четири године", каже продавац Енди Галагер.

На свечаности ће учествовати много звезда, попут Бијонсе, Стивија Вондера, Алише Киз, а прва дама Мишел Обама има и нову фризуру за инаугурацију. Пре четири године Барак Обама ушао је у историју као први афроамерички председник, а овом заклетвом придружиће се ексклузивном клубу америчких председника са два мандата, међу којима су Вашингтон, Џеферсон, Рузвелт и Линколн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара