Читај ми!

Окончана талачка криза у Алжиру

Једанаесторо милитаната је убијено у акцији алжирских специјалаца којом је окончана четвородневна драма у гасном постројењу на југу Алжира, јавља "Би-Би-Си". Отмичари убили преосталих седам талаца. Земље чији су држављани заробљени осудиле начин на који је алжирска војска реаговала против милитаната.

Четвородневна криза са таоцима у гасном постројењу на југу Алжира окончана је упадом специјалних алжирских снага и у обрачуну је убијено 11 екстремиста који су претходно, како су јавиле агенције, поубијали седам талаца.

Алжирска агенција АПС је јавила да су специјалци упали у постројење у сахарској пустињи, наводи Би-Би-Си, преносећи да националност убијених талаца за сада није позната.

Од почетка операције ослобађања, убијено је 23 таоца и 32 отмичара, јавила је агенција АПС.

За сада није позната судбина око 30 страних радника, од којих је десетак из Велике Британије, наводи британска медијска кућа.

Непосредно пре почетка коначне акције снага безбедности, вођа отмичара Абдул Рахман ел Нигерији, рекао је да алжирска влада треба да изабере да ли ће преговарати са отмичарима, или ће пустити да таоци умру.

Како је запретио, област у којој се држе таоци је пуна постављеног експлозива и зарекао се да ће цео комплекс дићи у ваздух у случају да алжирска војска примени силу.

Ослобођено је укупно 685 Алжирца и око 107 од 132 отета странца.

Алжирци који су побегли отмичарима тврде да су мета само странци.

"Терористи који су ушли у нашу собу рекли су да смо безбедни, јер смо Алжирци и муслимани и да желе само странце. Били су добро наоружани. Видео сам када су убили једног Јапанца", рекао је један од талаца.

Вођа тима "Бритиш петролеума" захвалио се алжирској војсци. 

"Знамо да они нису криви, они су дивни људи, извињавали су нам се за оно што су терористи урадили. Вратићу се на посао када се опоравим". 

Плинско поље Аменас налази се у месту Тигантурин, око 40 километара од града Ин Аменас, и око 1.300 километара југоисточно од престонице Алжира.

Велики број земаља, међу којима су најгласније Велика Британија и Јапан, оштро је осудио начин решавања талачке ситуације, посебно предузете акције која је спроведена без икаквих консултација и која је резултирала великим бројем жртава.

"Већина британских талаца је безбедна, ипак, још није позната судбина десет британских држављана и морамо да будемо спремни на све. Сада смо у контакту са алжирским званичницима и наше конзуларно особље је на терену у Аменасу", рекао је шеф британске дипломатије Вилијем Хејг. 

Најмање један Американац је погинуо у акцији спасавања, али још није познат узрок смрти. Јуче је, на понуду нападача да двојицу Американаца замене за двојицу људи који су у америчким затворима, портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд рекла да "САД не преговарају са терористима".

Из Париза су раније рекли да у постројењу више нема држављана те земље. Један Француз је погинуо у акцији спасавања, док су тројица ослобођена. Норвешка компанија "Статоил" саопштила је да су још два њихова радника ослобођена, што значи да се за још шест трага.

Узимање талаца у гасном потројењу на југу Алжира и напад "из мржње" оштро је осудио Савет безбедности Уједињених нација.

"Савет безбедности најоштрије осуђује терористички напад на локацији Аин Аменас у Алжиру", пише у саопштењу које је усвојило то петнаесточлано тело.

Савет позива државе чланице УН да "активно сарађују са алжирским властима".

У саопштењу се истиче и да се приликом акција у борби против "тероризма" морају поштовати "међународни закони" у области "људских права и избеглица".

Одговорност за отмицу више од 600 Алжираца и странаца преузела је малијска екстремистичка група Маскирана бригада, која тражи ослобађање својих сабораца у западним земљама и окончање француске интервенције у суседном Малију. Поново прете и упозоравају Алжирце да се држе даље од страних компанија. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара