Читај ми!

Обама изабран "недемократски"

Руска централна изборна комисија сматра да председнички избори у Америци нису били ни фер, ни транспарентни, ни објективни.

Председнички избори у Сједињеним Америчким Државама нису испунили демократске стандарде и међународне принципе и зато се не могу сматрати објективним, сматра руска централна изборна комисија.

Руска комисија је тај изваштај начинила на основу запажања руских невладиних организација, које су пратиле председничке изборе у Америци. 

Избори од 6. новембра, који су Обами обезбедили још четири године у Белој кући, нису испунили међународне изборне стандарде. Нису били ни фер, ни транспарентни, наводи се у документу.

Једина међународна обавеза која је поштована била је периодичност одржавања избора, рекао је Игор Борисов, директор руског Института за изборно право (организација која је учествовала у писању извештаја).

"Постоји доста критика. Амерички избори су попут хамбургера: Изгледају лепо, али котлет унутар њега је вештачки", рекао је Борисов, некадашњи посматрач изборне комисије.

У извештају се скреће пажња на чињеницу да је више од 50 милиона Американаца било ускраћено за право да гласа из различитих разлога.

"Расне мањине пате од таквих кршења права чешће него било која друга група", тврде експерти. Конкретно, само 62 одсто Афроамериканаца и само око половина Латиноамериканаца је било укључено у бирачке спискове у целој земљи, иако су сви грађани САД.

Коментаришући принцип слободе избора, аутори документа изјавили су да шефови у америчким компанијама често "помажу" својим запосленима у одабиру кандидата, под претњом отказа.

Када је реч о тајности гласања – још једном од основних међународних принципа демократских избора – била је далеко од идеалне, будући да је гласачима омогућено да гласају и-мејлом и факсом.

И систем финансирања кампања је, такође, под ударом извештаја, будући да су дозвољене анонимне донације кандидатима, а количина новца која може да се уплати је неограничена.

"Реалност у Америци је потпуно другачија од америчке пропаганде. Можда је то једина земља која се претвара да је демократска, а нема ни директне ни националне изборе", рекао је шеф Спољнополитичког одбора руског Доњег дома Алексеј Пушков.

Руски посматрачи су, међутим, дали позитивну оцену неким новинама које су уведене у новембарским изборима. Похвалили су, на пример, одлуку Вашингтона да дозволи гласачима да се региструју преко друштвене мреже Фејсбук.

Документ ће бити званично представљен на вече Обамине инаугурације 21. јануара.

Руска изборна комисија планира да сличне извештаје изради и за изборе у другим земљама.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара