Читај ми!

Подршка Паризу за интервенцију у Малију

Савет безбедности УН једногласно је подржао интервенцију Француске против исламистичких побуњеника у Малију. Француске снаге у Малију током ноћи извеле нове ударе на положаје екстремиста. Наставља се размештање снага на терену и у ваздуху.

На ванредном састанку Савета безбедности УН једногласно је подржана интервенција Француске против исламистичких побуњеника у Малију, којој би, како је рекао француски председник Франсоа Оланд, требало да се придруже афричке трупе у року од недељу дана.

Након састанка Савета безбедности у Њујорку, одржаног на захтев Париза, амбасадор Француске Жерар Аро је рекао да његова земља има "разумевање и подршку" свих 14 чланица овог тела, јавио је Би-Би-Си.

Аро је рекао да Француска жели да се снаге земаља западне Африке разместе у Малију што пре и помогну да се сузбију исламисти.

Очекује се да ће се малијским и француским војницима придружити 3.000 афричких војника у складу са резолуцијом која је у Савету безбедности усвојена у децембру, а дозвољава интервенцију у случају да се не нађе решење путем преговора.

У међувремену, Оланд је рекао да би размештање здружених афричких снага могло да потраје "добрих недељу дана", а да је тренутно у Малију распоређено 750 француских војника, као и да ће се тај број повећати.

Оланд је истакао и да су француске снаге у Малију током ноћи извеле нове ударе на положаје екстремиста и да ће наставити размештање снага на терену и у ваздуху, јавио је Ројтерс.

Поред тога, шеф француске дипломатије Лоран Фабијус поручио је да присуство француских војника у Малију неће подстаћи регрутацију екстремиста повезаних са Aл Каидом у региону, а да ће у кампањи у овој земљи помоћи и земље Персијског залива, било у опреми или новчано.

Фабијус је рекао да ће крајем месеца донатори разговарати о финансирању афричке иницијативе против бораца повезаних са Aл Каидом.

Француска је почела интервенцију у Малију у петак, након што су исламистички побуњеници, који од марта прошле године контролишу север бивше француске колоније, почели да напредују ка југу.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон синоћ је потврдила да је за ову недељу сазвала ванредни састанак министара спољњих послова ЕУ, како би се размотрило на који начин може да се пружи подршка Малију у борби против екстремиста.

Готово 150.000 људи избегло је из Малија у суседне земље, а број расељених лица због сукоба у тој земљи је око 230.000, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних питања.

Светски програм за храну, који преко више невладиних организација допрема храну у Мали, је саопштио да му недостаје 129 милиона долара како би све потребе за прехрамбеним намирницама у Малију биле задовољене.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара