Читај ми!

Убијено 60 исламиста у Малију

Погинуло више од 60 исламиста у ваздушним нападима француских снага на град Гао у северном делу Малија. У Мали стижу и британски авиони за трансорт војника. Исламисти запретили да ће напасти "срце Француске".

Више од 60 исламиста погинуло је прошле ноћи током ваздушних напада француских трупа на град Гао у северном делу Малија, саопштили су локални становници и званичници. Вође исламиста запретиле да ће се осветити нападом на "срце Француске".

"Више од 60 исламиста убијено је у граду Гао и његовој околини. Током ноћи су исламисти који су били сакривени у кућама изашли напоље, како би узели тела својих сабораца", рекао је у телефонском разговору агенцији Франс прес један становник града Гао.

Он је рекао да је највише исламиста погинуло када је пала бомба на њихов центар где су имали састанак. Информацију о 60 мртвих исламиста потврдили су и извори из безбедносних служби.

Главни командант француског ратног ваздухопловства Жан Паскал Бретон је изјавио да ће први британски авиони за транспорт војника данас стићи у Мали.

"Мисија би требало да почне данас из базе Евре", рекао је Бретон. У Мали ће бити послати британски авиони Ц17 који могу да транспортују и оклопна возила.

Лондон је саопштио да логистичку помоћ шаље на захтев Француске. Председник Француске Франсоа Оланд је у петак одобрио ваздушне нападе у Малију, пошто су претходног дана исламисти, који контролишу север земље, кренули у офанзиву ка југу и заузели град Кона.

Исламисти прете нападом на "срце Француске"

Исламисти из Малија запретили су да ће напасти "срце Француске", пошто њихове положаје од петка бомбардују француске трупе.

"Француска је напала ислам. Ми ћемо напасти срце Француске. У уме Алаха, ми ћемо напасти срце Француске. Свугде. У Бамаку, у Африци и у Европи", рекао је агенцији Франс прес представник Покрета за јединство џихада у западниој Африци Абу Дардар.

Савет безбедности УН би данас требало да одржи састанак на којем ће Француска своје партнере обавестити о ситуацији у Малију и о њеној војној интервенцији у тој земљи. 

Француске трупе су у петак зауставиле напредовање исламиста ка централном делу земље, а јуче су бомбардовале њихове положаје у градовима Гао и Кидал.

Земље чланице Економске заједнице западноафричких земаља одобриле су у суботу слање својих снага у Мали.

Исламистички побуњеници су искористили хаос настао после државног удара у марту прошле године и заузели северни део земље, а војска се пред побуњеницима без борбе повлачила ка југу.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара