Читај ми!

Ванредно стање у Малију

Ванредно стање у Малију због појачаних активности исламиста повезаних са Ал Каидом на северу земље. Војска уз војну подршку Француске покренула офанзиву против исламистичких побуњеника. Стотину исламиста убијено. Чланице Економске заједнице западноафричких земаља одобриле слање својих војника у Мали.

Због појачаних активности исламиста повезаних са терористичком мрежом Ал Каида на северу Малија, у тој земљи проглашено ванредно стање. 

У телевизијском обраћању нацији из престонице Бамака, председник Малија Дионкунда Траоре објавио је ванредно стање у трајању од 10 дана.

Одлука је одмах ступила на снагу, а није искључено да ће после истека десетодневног рока ванредно стање бити продужено.

"Сваки држављанин Малија, у складу са актуелном ситуацијом, мора се сматрати војником своје земље, морамо бити јединствени. У тешкој ситуацији добродошао је допринос свакога у борби против тероризма", рекао је Траоре.

Истоврмено, војска је у контраофанзиви јутрос поново заузела стратешки важан град Кону и заустављена је офанзива екстремиста према југу.

"Има на десетине жртава, чак близу 100 међу исламистима у Кони", рекао је поручник Усмане Фане за агенцију АФП. 

Председник Траоре тражио је војну интервенцију Француске, па су француске трупе јуче стигле у ту бившу колонију, што је потврдио и француски председник Франсоа Оланд.

"Реч је о отвореној агресији па сам одлучио да Француска позитивно одговори на захтев власти у Бамаку, што је потпуно у складу са важећим резолуцијама Савета безбедности", рекао је Оланд.

О ситуацији у Малију, где живи и шест хиљада држављана Француске, Оланд је разговарао са председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом.

У јучерашњој операцији погинуо је један француски пилот, саопштио је француски министар одбране Жан Ив ле Дријан.

Ле Дријан је, такође, рекао да су француске снаге данас наставиле ваздушне нападе на исламистичке побуњенике у Малију и да је неколико стотина војника послато да заштити престоницу Бамако.

Кивни због француске војне интервенције, исламистички милитанти Малија прете да ће се осветити француским држављанима широм муслиманског света.

Офанзива је уследила дан пошто је Мали затражио помоћ Уједињених нација и Француске, некадашње колонијалне силе, за обрачун са исламистима.

Савет безбедности Уједињених нација одобрио је слање три хиљаде припадника мировних снага Афричке уније у Мали, али њихово размештање неће бити реализовано пре септембра.

Земље чланице Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС) одобриле су слање својих војника у Мали. У саопштењу ЕКОВАС-а наведено је да је одлука донесена због "хитности ситуације".

Није прецизирано колико ће војника и из којих земаља бити послато у Мали, нити колико дуго ће они тамо остати.

САД разматрају могућност помоћи Француској у њеном војном ангажману у Малију у борби против радикалних исламиста.

Савет безбедности УН дао је "зелено светло" да 3.000 припадника мировних снага Афричке уније буде упућено у Мали, али њихово размештање неће бити реализовано пре септембра. 

Конфликт у Малију се разбуктао средином марта прошле године када је група војника покренула оружане немире у Бамаку, а пуч су искористили Туарези и групе исламиста на северу земље.

Они су брзо остварили контролу, а и даље је имају на великој територији са центром у Тимбуктуу.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво