Читај ми!

Снег у Дамаску прекинуо рат

На неколико сати због снега утихнуло оружје у главном граду Сирије. Војници гађали грађане грудвама с контролних пунктова. У сиријским избегличким камповима у Јордану и Либану зима донела поплаве. Страдали болесници психијатријске болнице у Алепу.

У Дамаску је на неколико сати утихнуло оружје пошто је становништво искористило ретку прилику за окршај снежним грудвама.

Главни град Сирије, земље коју већ 22 месеца потресају жестоки сукоби, освануо је јуче под снежним покривачем, што је изазвало запрепашћење и весеље грађана.

Сиријци су накратко уживали у снежним радостима – и дисиденти и присталице режима председника Башара ел Асада, па чак и војници и полицајци, преноси Ројтерс.

"Прошле ноћи, први пут после више месеци, чуо сам смех уместо експлозија граната. Чак су и припадници снага безбедности оставили оружје и помогли нам да направимо Снешка", рекао је Иман, становник Дамаска.

"То је први пут после дуго времена да сам разговарао с нашим суседима који подржавају опозицију".

Улице Дамаска су празне чим падне мрак, јер грађани страхују од отмица и напада, али синоћ су многи мушкарци, жене и деца изашли да уживају у снежним чаролијама.

"Војници су нас гађали грудвама с контролних пунктова. Сви су изашли напоље, а војници су се шалили са нама и питали нас да ли су то избили протести", рекао је један становник Дамаска, који је желео да остане анониман.

Иман је додао да се од јутрос поново чују гранате, али да је Сиријце јучерашњи дао подсетио на то да ће се једног дана поново вратити љубав и пријатељство и да ће сви живети заједно у миру.

Поплаве угрожавају избеглице из Сирије 

Оштре зимске олује преплавиле шаторе у јорданском избегличком кампу За'атари, блокирани су сливници и отежан приступ кампу, јавља Уницеф.

Услови за живот у кампу у којем борави 55.000 Сиријаца су "знатно погоршани".

Све гора ситуација у кампу За'атари дешава се у тренутку када велики број избеглица из Сирије прелази границу. Од почетка јануара готово 10.000 Сиријаца је дошло у Јордан.

У Либану слична ситуација. Река Ливани је услед кишне зиме преплавила шаторе избеглица.

У међувремену, у Алепу, области у Сирији у којој се воде жестоки сукоби, живот грађана је свакодневно угрожен.

Два психијатријска болесника јуче су погинула јер су се приближила првој линији фронта, јавила је Обсерваторија за људска права са седиштем у Бејруту.

У једном кварту Алепа, мештани тврде да су болесници побегли из болнице и да се шетају улицама.

Уједињене нације упозоравају да је чак милион грађана Сирије суочено са глађу. Помоћ до њих не може да стигне због сукоба који трају 22 месеца и у којима је убијено око 60 хиљада људи.

"Светски програм за храну" процењује да два и по милиона људи нема довољно хране, али да сукоби и блокада луке Тартус онемогућавају да се свима помогне.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара