Читај ми!

Убијене курдске активисткиње у Паризу

У Паризу убијене три чланице Радничке партије Курдистана. Мотив још није познат. Протест Курда у Паризу.

Три жене, истакнуте чланице Радничке партије Курдистана, убијене су прошле ноћи у центру Париза. Њихова тела пронађена су у згради Курдског института, а полиција наводи да је реч о погубљењу.

Курдска заједница упире прстом у Турску, док званична Анкара поручује да је рано доносити закључке и да је могуће да су егзекуцију починили они којима нису у интересу мир и трајно решавање курдског питања.

Тела три жене, усмрћене хицем у главу , пронађена су око два сата после поноћи, у просторијама курдског института у улици Лафајет у Паризу.

Међу убијенима су Шакин Џансиз, која је један од оснивача милитантног сепаратистичког покрета - Радничке партије Курдистана. Друга жртва била је представница Националног конгреса Курдистана у Бриселу, док је трећа жена била млађа активисткиња.

"Убиство ове три жене несумњиво је егзекуција. То је неприхватљиво. Ситуација је озбиљна, истрага је тек отворена и воде је тужилаштво и специјалне антитерористичке јединице", каже министар унутрашњих послова Француске Мануел Вал.

Стотине Курда окупиле су се у Паризу у знак протеста због убиства њихових активисткиња. У Француској живи више од 150 хиљада Курда, а 90 одсто их је из Турске.

Убиство се догодило само дан пошто је Анкара почела преговоре са притвореним побуњеничким лидером Абдулахом Оџаланом, који треба да отворе пут трајном решењу курдског питања.

"То је подмукли напад. Тражимо од француске владе да пронађе одговорне и да о томе обавести јавност", каже Сири Шакик из Партија мира и демократије.

Из Сенегала, где је у службеној посети, турски премијер Ердоган поручује да је још рано говорити ко је крив за убиство курдских активисткиња.

"Можда је реч о унутрашњем обрачуну. Ми смо ангажовани у борби против тероризма, али има људи којима то није у интересу. Ово је можда њихова провокација", каже премијер Турске Реџеп Таип Ердоган.

У сукобима турске државе и бораца Радничке партије Курдистана, који трају већ 25 година, погинуло је скоро 40 хиљада људи

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара