Читај ми!

Чавез не полаже заклетву

Реизабрани председник Венецуеле Уго Чавес, због болести сутра неће полагати заклетву. Опозиција тврди да му у том случају престаје дужност.

Поново изабрани председник Венецуеле Уго Чавез, због болести, неће моћи да сутра положи заклетву, као што предвиђа Устав. Опозиција сматра да се тиме крши највиши правни акт, и да Чавезу сутра престаје председничка дужност. Ни законодавци ни грађани не знају како решити преседан.

Уго Чавез је на лечењу на Куби, и сутра неће моћи да се појави на инаугурацији. Тим лекара из Хаване захтева продужење постоперативног опоравка, али се не каже до када. Због тога, у Венецуели, уставна криза.

"Никога не можемо да кривимо за болест председника, то је судбина. Али на жалост, он више не може да буде председник. Потребни су нови избори", каже посланик опозиције Алфредо Рамос.

Опозиција најављује да ће скупштина, уколико одступи од Устава, изгубити летитимитет. Чавезови сарадници се не слажу.

"У Уставу пише уколико је председник, из било ког разлога спречен да положи заклетву пред Скупштином, то може да учини пред Уставним судом. Нигде не пише рок. Зато морамо да сачекамо шта ће рећи Уставни суд", каже посланик владајуће странке Хозе Аквила.

Подељен је и народ Венецуеле.

Једни кажу да он испуњава све дужности председника, и тиме је и даље председник а заклетву може да положи кад год хоће.

Други тврде да се крши уставни поредак земље и да их није брига за здравље председника, већ све то изводе да би сами остали на власти.

Трећи шестогодишњи мандат, Чавезу би омогућио широк маневарски простор да до 2019. године настави социјалне реформе.

Ипак, лечење на Куби не даје толико добре резултате као што је, у више наврата, говорио Чавез, и нико не зна да ли ће лидер земље најбогатије нетакнутим налазиштима нафте - моћи да настави посао.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара