Читај ми!

Клауса "скидају са зида" због амнестије

У преко 100 општина и школа нестали портрети чешког председника Вацлава Клауса. Чеси негодују јер је председник амнестирао неке од осумњичених за корупцију. Клаус каже да је зауставио кривично гоњење људи којима на суду још ништа није доказано.

Чехе је разгневила велика амнестија коју је поводом 20 година распада Чехословачке прогласио чешки председник Вацлав Клаус. Амнестијом се ослобађају неки од великих корупционаша. У преко 100 општина у знак протеста нестали су председникови портрети из уреда и школа.

Чесима највише смета што Клаусова амнестија значи заустављање кривичног гоњења за више од 20.000 људи чија суђења се вуку дуже од осам година, а још нису решена.

"Људи нам се спонтано јављају и питају да ли можемо нешто против амнестије да учинимо. Наше могућности су скромне и зато смо одлучили да протестујемо макар овако", рекао је председник општине Желоховице Михал Шпендлик.

Клаус је разочарао и разгневио 80 одсто Чеха, а наишао је и на осуду већине политичара и председничких кандидата, од којих ће га један наследити почетком марта на челу Чешке.

Из амнестије нису изузети људи који су покрали предузећа и актери великих корупционашких афера, као и они који су утајили милионе евра пореза држави.

Међу њима је смењени судија Јиржи Берка који се обогатио махинацијама са стечајним поступцима, некадашњи шеф фудбалског савеза Чешке коме се суди за проневеру 60 милиона евра и предузетник Томаш Питр, оптужен за огромне утаје пореза.

"То је Клаусов поклон његовим пријатељима из бизниса", рекао је председнички кандидат опозиционих социјалдемократа Јиржи Динзбир млађи, а његово мишљење према анкетама дели чак 80 одсто Чеха.

Група сенатора припремила је већ тужбу Уставном суду зато што заустављање процеса против привредних криминалаца отежава, ако не и онемогућава да покрадени Чеси добију натраг свој новац или да им се надокнади штета.

"Нисам помиловао никога од осуђених за крупни привредни криминал. Зауставио сам само кривично гоњење људи којима ни након дугих година на суду још ништа није доказано. И зато се на њих гледа као на невине", одговорио је на критике Вацлав Клаус.

Чешки председник је нагласио да се нека суђења у Чешкој вуку и преко 20 година и да је боље да оптужени буду увршћени међу амнестиране него да им касније држава плаћа одштету за сувише дуг процес.

Амнестија за око 7 хиљада ситних криминалаца Чесима углавном не смета.

Док је ослобађање оптужених који чине читаву трећину осуђеника на издржавању казне ишло брзо, заустављањем кривичног гоњења тамо где још није донета правоснажна пресуда чешки судови ће се бавити месецима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво