Савремено ропство уносан бизнис

Иако је ропство готово у целом свету укинуто оно опстаје у новим формама, од принудног рада па до сексуалног ропства. Према проценама Стејт департмента у свету има још 27 милиона робова на којима се годишње заради око 30 милијарди евра.

Ропство - иако, званично укинуто готово у свим земљама света, није коначно нестало, а феномен ропства је чак сложенији него раније, наводи француски портал Атлантико преносећи резултате истраживања које је објавила агенција Ројтерс.

Француски медији пишу да се у Индији, где средња класа чини 30 одсто популације од 1,2 милијарде становника, кућна послуга претвара у робове.

Све је чешћа злоупотреба имиграната из Африке, Средњег истока и других делова Јужне Азије, наводе француски медији истичући да трговци и послодавци и даље могу да пролазе некажњено с обзиром да на то "да не постоје прописи, ни агенције које би посредовале приликом запошљавања кућне послуге".

У Индији, "кућна послуга" броји око 90 милиона људи, наводи француски портал Атлантико, а иако, нема поузданих података о броју људи који су жртве трговине радном снагом, Влада Индије је објавила да је 126.321 дете спашено ропства у 2011. и 2012. години, што је повећање од 27 одсто у односу на претходну годину.

Стејт департмент је, у најновијем извештају, проценио да у свету има 27 милиона робова. Према подацима Међународне организације рада, 21 милион особа су жртве принудног рада, а међу њима је 5,5 милиона деце.

Развијене привреде броје мање од 1,5 милиона робова, а ропство је, према изворима Организације уједињених нација, трећа најуноснија трговина у свету.

Процењује се да савремено ропство доноси 25 до 30 милијарди евра профита годишње, али осим мафијашке мреже, јако је тешко утврдити остале кориснике ове добити.

Исти извор наводи да су форме савременог ропства следеће - сексуално ропство које представља највидљију форму, и чије су жртве жене и деца, затим принудни рад који се тиче особа непрекидно изложених насиљу, које под претњом и без финансијске надокнаде раде тешке послове у условима опасним по живот. Деца просјаци такође спадају у ову категорију.

У актуелни вид ропства спада и ропствомкоје се организује посредством агенција које регрутују слуге, на Филипинима, Шри Ланци, Индији, или Источној Африци, за земље Блиског или Средњег Истока, као и директно, на пример, у Западној или Северној Африци где се девојчице претварају у робиње.

У савремене форме ропства спадају и деца војници, затим жртве трговине органима, као и бракови у којима врло младе девојке постају кућне робиње.

И на крају, ту је и традиционално ропство које још постоји у земљама као што је Мауританија, која је само делимично укинула ропство 1981.

Објашњење за овај феномен, како наводи портал, лежи у чињеници да је због економске кризе све већи број људи спремно да поверује у обећања послодаваца како би изашли из материјалне беде, и тако постају лаке мете трговине људима, а мере заштите у земљама порекла су недовољне и неадекватне.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво