Читај ми!

Божић у свету

Литургијама у црквама широм света, које се придржавају Јулијанског календара, прослављен Божић. У Русији литургијама присуствовали председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев.

Божић по јулијанском календару данас славе руска, грузијска, македонска и српска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Копти и неки манастири на Светој гори у Грчкој. Прослава Божића почела је синоћ светим литургијама.

Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је литургију у централном Храму Христа Спаситеља у Москви којој је прусуствовао и премијер Дмитриј Медведев са супругом Светланом, као и многи високи државни функционери.

Мере безбедности око православних храмова и манастира у Москви знатно су повећане у недељу увече.

У божићној посланици, патријарх Кирил позвао је на милосрђе и толеранцију, на вршење добрих дела како би се стварност макар мало изменила на боље.

Председник Русије Владимир Путин присуствовао је литургији у селу Љесное, у Краснодарском крају, у близини Сочија, где се налази његова резиденција.

Честитајући Божић православним верницима и свим Русима, Путин је казао да је то празник који вековима обједињује око духовно-моралних вредности које су играле посебну улогу у историји Русије и служе као ослонац друштва.

Палестински председник Махмуд Абас присуствовао је ноћас поноћној божићној литургији у Витлејему на Западној обали у Цркви Христовог рођења, подигнутој на месту где је по хришћанском веровању рођен Исус.

Литургију је предводио грчки јерусалимски патријарх Теофил III, који је раније у недељу на челу процесије стигао из Јерусалима у библијски град.

Дочекали су га скаути који су претходно марширали најпре испред асирског, па потом коптског патријарха. После Теофила III стигао је и етиопски патријарх.

Ниске температуре и кише нису омела вернике, ходочашнике и туристе из целог света да дођу у Витлејем поводом празника и присуствују богослужењу.

Египатски Копти окупили су се у главној катерали у Каиру на вечерњем служењу које је предводио нови поглавар Тавадрос Други. Коптима је ово први Божић после избора исламисте Мухамеда Мурсија за председника и усвајања новог Устава за који се сматра да нагиње исламизму. Мурси је честитао Божић Тавадросу, а служењу су присуствовали његови сарадници.

У Грузији, Божићну литургију у саборној цркви Свете тројице служио је католикос-патријарх целе Грузије Илија Други, јављају тамошњи медији.

"Ако у вашем срцу станује љубав, у њему ће неизоставно бити Христос, ваше срце ће бити храм, већи и лепши од било које земаљске цркве", рекао је католикос Илија Други.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво