Читај ми!

Клаус амнестирао 7.500 затвореника

Председник Чешке Вацлав Клаус амнестирао 7.500 затвореника поводом 20 година од распада Чехословачке. Амнестија се односи на трећину свих затвореника у земљи, претежно лица осуђена за мања кривична дела.

Поводом 20 година од распада Чехословачке, председник Чешке Вацлав Клаус амнестирао је 7.500 затвореника  што је наишло на жестоку критику политичких партија.

Амнестија се односи на трећину свих затвореника у земљи, због чега је одлука Клауса, која је најављена у његовом новогодишњем обраћању становништву, изазвала негодовање политичких противника. Амнестија се односи и на лица која су осуђена због дела корупције, критикује опозиција.

Већи број амнестираних су лица која су осуђена за мања кривична дела као што је неплаћање алиментације или особе које су у притвору због спречавања спровођења судске одлуке.

Клаус је одлуку о амнестији, у изјави листу Млада фронта днес, образложио тиме да се ради о знаку помирења и опраштања.

Иначе, Клаус којем истиче други мандат на месту председника Чешке 7. марта, први пут је донео одлуку о колективној амнестији. До сада је само изрекао појединачне одлуке амнестије.

Социјалдемократе Чешке критиковале су председника јер ће низ познатих личности осуђених за дела корупције и привредног криминала остати некажњени.

Шефа државе критиковала су и два противкандидата на наредним председничким изборима Јан Фишер и Милош Земан, који су рекли да не подржавају колективну амнестију.

Министар финансија Мирослав Калоусек затражио је да се право на амнестију у потпуности избаци из Устава.

На другој страни је шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг поздравио је одлуку Клауса истичући да је она исправна имајући у виду да су затвори пренатрпани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво