Читај ми!

Рађање детета – избор, а не случајност

Инвестирање у планирање породице могло би да помогне земљама у развоју, наводи се у извештају Фонда УН за становништво. Планирањем породице жене ће живети дуже и здравије, а број новорођенчади који умру у првој години живота драстично ће се смањити, тврде стручњаци.

Сиромаштво, искључивање из друштва, лоше здравље и полна неједнакост резултат су неулагања у планирање породице, показује извештај Фонда УН за становништво о стању светске популације.

У извештају "Ствар избора, а не случаја: Породично планирање, људска права и развој", Фонд УН за становништво позива државе да свакој особи обезбеде право на планирање породице.

"Основно људско право сваке жене и девојчице јесте да имају приступ образовању, информацијама и службама за планирање породице, јер им то даје прилику да искажу све своје могућности као људска бића", каже извршни директор Фонда УН Бабатунде Осотимехин.

Тиме што су могли да бирају број деце и када ће их рађати, планирање породице омогућило је женама и њиховој деци да живе здравије и дуже, наводи се у извештају.

Уколико још 120 милиона жена буде имало могућност избора, стручњаци светске организације процењују да ће се за три милиона смањити број новорођенчади који умру у првој години живота.

Фонд УН залаже се код влада да представе своје пројекте у тој области, јер, како кажу, само на тај начин могу добити подршку Фонда.

"Њихова максимална посвећеност коришћењу домаћих ресурса обезбедиће женама и девојчицама приступ планирању породице у њиховим земљама", тврди извршни директор Фонда Бабатунде Осотимехин.

Међу државама којима Фонд помаже је и Уганда, а у престоници Кампали лекари и медицинско особље су на услузи женама.

Тамошње жене кажу да је сан свих њих да буду срећне са децом коју су родиле по свом избору, а не случајно.

Обезбеђивање новчаних средстава је само део решења.

У извештају се позивају владе држава и лидери да ради обезбеђивања свакој особи права на планирање породице предузму различите мере, од праву на планирање породице, преко осигуравања једнакости кроз помоћ посебним а запостављеним групама, па до остваривања планиране породице у Нацрту за одрживи развој после 2015. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара