Читај ми!

Ирски рецепт за излазак из кризе

Приоритети ирског председавања Европској унији биће подстицање економског опоравка и запошљавање младих. Преткризно улагање у образовање, инфраструктуру и високотехнолошку индустрију спасло је ирску економију.

Подстицање економског опоравка и запошљавања младих биће приоритети ирског председавања Европској унији, од 1. јануара до 1. јула 2013. године. Када је реч о проширењу, Ирска ће снажно подржати улазак земаља Западног Балкана у ЕУ.

Свој седми циклус на челу ЕУ Ирска започиње с надом да ће се Брисел коначно ишчупати из кризе.

Претходно председавање Ирске, у првој половини 2004. године, било је историјско – тада је Унија доживела највеће проширење.

Земља која је пре две године готово банкротирала и потражила уточиште под међународним финансијским штитом, полако се извлачи из кризе.

Заменик премијера Ирске Ејмон Гилмор каже да се мото председавања састоји од "три једноставне, али важне речи – стабилност, послови и раст".

"Настојаћемо да повратимо стабилност у еврозони и економији ЕУ. Нарочито ће нам приоритет бити запошљавање младих", објашњава Гилмор.

Заменик премијера каже да ће Ирска бити оптимистична и реална, с обзиром на рецесију у еврозони и рекордну стопу незапослености.

Главни задатак биће поновно успостављање конкурентности, а у плановима Даблина посебан значај има развој дигиталног сектора, који ће укључити и одржавање дигиталне скупштине у јуну у Бриселу.

Приоритет је и споразум о слободној трговини са Вашингтоном. Ирска ће снажно подржати и улазак земаља Западног Балкана у ЕУ, симболично баш у години у којој се обележава десетогодишњица Солунске декларације.

Ирска министарка за европска питања Лусинда Крејтон поручила је да ће се залагати "и за будуће грађане ЕУ, оне који живе у нашем суседству и надају се уласку у Унију".

"Током нашег председавања томе ћемо посветити много пажње и напора. Настојаћемо да убрзамо приступне преговоре са Исландом и поново подстакнемо преговоре с Турском", објаснила је Крејтонова.

Келтски тигар није пропао у економској кризи, јер га је спасло преткризно улагање у образовање, инфраструктуру и високотехнолошку индустрију. За разлику од Грчке и Шпаније, ирска политика успела је да се избори са ригорозном штедњом, зато што су зараде, у поређењу са другима, увек биле високе.

Мере штедње погодиле су оне који боље зарађују, али је држава успела да заштити грађане од правог сиромаштва. Намера је да Ирска буде прва чланица еврозоне која ће 2013. изаћи из финансијског програма спасавања.

Не заборавимо и то да је, упркос кризи, наталитет у Ирској у порасту. Стручњаци предвиђају да ће у наредних пет година расти више од 8 одсто, што је четири пута више од просека Европске уније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво