Читај ми!

Добри суседи после "плишаног развода"

Разлаз је био неминован, заједничка је оцена чешког и словачког премијера Роберта Фица и Петра Нечаса. Насупрот њима већина од око 70 одсто грађана обе земље сматра да одлука о распаду Чехословачке, пре 20 година, није смела бити донета без референдума.

Премијери Словачке и Чешке Роберт Фицо и Петр Нечас сложно су у специјалном програму чешке телевизије, поводом 20. годишњице распада Чехословачке, оценили да је разлаз био неминован, а да захваљујући чланству у ЕУ и НАТО обе земље сарађаују сада готово као да су једна држава.

"Референдум о подели Чехословачке не би тада донео ништа добро, водио би само ка још већим проблемима и ескалацији тензија између два народа", рекао је Нечас.

Чешки премијер је истакао да је плишани развод тада био исправан, и једини могућ, а Фицо се сагласио да је стање у заједничкој федерацији даље било неодрживо и да би до поделе кад тад дошло.

"Драго ми је што смо показали свету да мирно и без свађа може да се подели једна држава", рекао је Фицо.

"Изгубили смо, додуше, планине Татре, али захваљујући изванредним односима и томе што су обе земље како у ЕУ, тако и у НАТО, сарадња Чешке и Словачке је и даље готово као да су једна држава", рекао је Нечас.

Словачки премијер као главни губитак за обе земље у распаду Чехословачке види то што би заједно Чеси и Словаци имали већу вагу на међнародној сцени.

Резултати велике анкете у Чешкој и Словачкој, поводом две деценије самосталности, показују да у обе земље већина од око 70 одсто грађана и данас као и 1992. године, када су политичари донели одлуку о разлазу, верује да то нису смели да учине без референдума.

У тој анкети чешке Академије наука и словачког Института за јавна питања, међу Чесима око две петине сматра да су Словаци криви за распад заједничке домовине, а једнаки проценат кривицу дели на обе стране.

Највише Словака, њих 47 одсто, кривицу за распад домовине дели равноправно на оба народа, 23 одсто признаје да је Чехословачка нестала због словачких тежњи за осамостаљењем, док 18 одсто кривицу приписује Чесима.

И Чеси и Словаци уверени су да без обзира на то што су се плишано развели, након 74 године "брака", у Чехословачкој њихови односи треба да буду срдачнији, а сарадња далеко интензивнија, него међу осталим суседним народима, за шта се у анкети изјаснило 80 одсто и Словака и Чеха.

Премијери Нечас и Фицо су као наредне пројекте у којима би Праг и Братислава удружили снаге као да су две републике исте федерације, навели су данас евентуалну заједничку противваздушну одбрану, спајање теретног железничког саобраћаја, а такође и заједничке амбасаде.

"Заједничке амбасаде служиле би и Чесима и Словацима. Мислим да Чесима не би сметало када би тамо били и Словаци", рекао је Фицо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво