Читај ми!

Иранске ракете лете по Ормузу

Иран тестирао противбродске ракете у близини Ормуског мореуза. Последњег, петог дана војне поморске вежбе тестиран и одговор на хакерски напад на компјутерску мрежу иранске војске.

Иранска морнарица тестирала је модерне противбродске ракете у близини Ормуског мореуза, последњег дана војне вежбе код овог стратешког канала, кроз који пролази петина светских нафтних испорука, а истовремено је извела и вежбу из компјутерског ратовања уз симулирање хакерског напада.

Међу ракетним оружјем које је  тестирано била је ракета "гадер" (моћна), са дометом од 200 километара, која може да разори ратне бродове, а испробана је и противбродска ракета "нор" (светлост), пренела је иранска државна телевизија.

Петодневна поморска војна вежба, која је почела у петак и траје још данас, представља најновију демонстрацију моћи Ирана пред све већим притисцима због његовог спорног нуклеарног програма, а Запад сумња да би сврха овог маневра могла бити производња нуклеарног оружја, што Иран пориче, наводи АП.

Током војних вежби ових дана је тестиран и систем за противваздушну одбрану иранске производње "раад" (гром), који, како тврде иранске власти, испаљује ракете у домету од 50 километара, а успешно су тестирана и торпеда и ракете земља-земља.

Иранске власти су раније упозориле да би могле да затворе Ормуски мореуз због западних санкција, али нису скоро претиле таквом могућношћу.

Истовремено са војном вежбом, иранске снаге су извеле и лажни сајбер напад на компјутерску мрежу својих одбрамбених снага, симулирајући хакерски напад страног агресора, пренео је ирански лист на енглеском језику Дејли, позивајући се на речи портпарола иранске моранице Амира Растегарија.

Како је навео Растегари, иранске снаге су са успехом блокирале лажни сајбер напад, преноси руски канал Раша тудеј.

Техеран је развио војне и цивилне кибернетичке јединице у протеклих неколико година, како би се супротставио сајбер нападима на своја нуклеарна постројења, нафтне и индустријске објекте, комуникациону мрежу и банкарске системе.

Иран се, наводно, нашао на мети напада инфилтрираних вируса који су успели да сакупе осетљиве информације о иранској опреми и омели рад његових нуклеарних центрифуга, а у нападе вирусима су, како сумња Техеран, били умешани САД и Израел.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво