Читај ми!

Пет нових чланица Савета безбедности

Аргентинa, Аустралијa, Луксембург, Јужнa Корејa и Руандa, од данас су нове несталне чланица са двогодишњим мандатом Савета безбедности УН. Једномесечно председавање тим телом УН од Марока данас преузима Пакистан.

Савет безбедности УН од данас има пет нових несталних чланица са двогодишњим мандатом -  Аргентину, Аустралију, Луксембург, Јужну Кореју и Руанду.

Истовремено, једномесечно председавање тим телом УН од Марока данас преузима Пакистан.

Новоизабране чланице ће у СБ УН заменити Немачку, Португал, Индију, Колумбију и Јужну Африку.

Савет безбедности УН има 15 чланица од којих су пет сталне - Француска, Велика Британија, САД, Кина и Русија, а 10 се бира на период од две године, али тако да се сваке године замењује пет чланица.  Несталне чланице бирају се по регионалном принципу.

Непарних година у Савет безбедности УН улазе по једна земља из Африке, Азије и Латинске Америке и две из групе западних земаља, а парних година две земље из Африке и по једна из Азије, Латинске Америке и источне Европе. Парна година је почетак мандата и за арапску чланицу.

Председавајући СБ УН бира се по абецедном реду имена земаља на енглеском језику, на по месец дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво