Читај ми!

Жесток одговор сиријске војске

Сиријске снаге безбедности заузеле кварт у Хомсу. У граду настала хуманитарна криза. Непознат број настрадалих због проблема са комуникацијом. Сиријска опозиција одбила позив на дијалог са Асадом.

Сиријска војска заузела, након жестоких напада, један кварт у Хомсу. Активисти тврде да је у овом централном граду настала хуманитарна криза.

Група Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, саопштила је да је војска пре неколико дана започела офанзиву на кварт Деир Балбех и да су се сукоби наставили док се побуњеници нису повукли.

Група, која од почетка кризе у Сирији пре 21 месец свакодневно извештава о сукобима и жртвама, истиче да засад не може да изнесе податке о настрадалима због проблема са комуникацијама.

Активисти тврде и да су сукоби у Хомсу изазвали хуманитарну кризу, а да војска изводи нападе и другде - око једног средњевековног замка близу Хомса, око војног аеродрома близу другог града по величини Алепа, као и у самом Алепу и широм истоимене провинције.

Сукоби се воде и у централној провинцији Хама и јужној Дара и на неколико локација близу престонице Дамаска, јавила је агенција Франс прес.

Сиријска опозиција јуче је одбила позив на дијалог са Асадом, који је раније обема странама у сукобу упутила Русија, у настојању да допринесе окончању рата.

Међународни посредник Лахдар Брахими, који је у посети Москви, још једном је поручио да осим политичког процеса нема друге алтернативе.

Брахими борави у посети Москви како би руским званичницима пренео резултате разговора са сиријским председником и његовим противницима.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поновио је став Москве да одлазак сиријског председника Башара ел Асада не сме да буде предуслов за "политички процес", преноси Ројтерс.

Активисти тврде да је јуче широм Сирије убијено 153 људи, а према њиховим подацима, од почетка сукоба у марту прошле године број настрадалих премашио је 45.000.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво