Читај ми!

Русија неће дати азил Асаду

Москва нема намеру да понуди азил сиријском председнику Башару ел Асаду, каже руски шеф диплотије Сергеј Лавров. Спремни смо да објаснимо да је нагласак на војном решењу и рушењу државних институција катастрофално за земљу, рекао је Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да би Москва поздравила понуду било које државе да пружи уточиште сиријском председнику Башару ел Асаду, али да Русија нема намеру да му понуди азил.

Лавров је током повратка из Брисела после самита Русија-ЕУ рекао руским новинарима да су земље у региону тражиле од Москве да пренесе Асаду њихову понуду азила.

"Ми смо одговорили: 'Шта ми имамо с тим? Ако имате такве планове, идите право код њега'", рекао је Лавров, не прецизирајући које су државе у питању.

Упитан да ли би Москва могла да понуди азил Асаду, Лавров је одговорио да Русија нема такве намере.

"Русија је јавно рекла да не позива председника Асада овде", рекао је руски шеф дипломатије и поручио да "ако постоји било ко спреман да му понуди гаранције, добродошао је".

Лавров је рекао да су сиријске власти преместиле хемијско оружје из неколико складишта оружја широм земље на једну или две локације, како би обезбедилe оружје.

Америчке обавештајне службе саопштиле су да сиријски режим можда припрема хемијско оружје и да би могао да га искористи. САД и Израел су изразили забринутост да би побуњеници могли да се домогну хемијског оружја у случају да сруше режим.

"Спремни смо да објаснимо да је нагласак на војном решењу и рушењу државних институција катастрофално за земљу. Неће бити победника у овом рату", указао је Лавров.

Лавров је најавио да ће изасланик УН за Сирију Ел Ахдар ел Ибрахими допутовати на разговоре у Москву пре краја године, као и да је Русија позвала вођство сиријске опозиције да посети руску престоницу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије