Бомбардована џамија у Дамаску

Најмање 25 људи, који су се крили у џамији, погинуло када су сиријски војни авиони бомбардовали палестински камп Јармук у Дамаску. Камп се налази у кварту кроз који сиријски побуњеници покушавају да напредују ка другим деловима Дамаска.

Сиријски војни авиони бомбардовали су палестински камп Јармук у Дамаску, а погинуло је најмање 25 људи, који су се крили у џамији, саопштили су опозициони активисти.

Ово је први ваздушни напад на камп Јармук од почетка побуне против председника Башара ал Асада.

Најмање једна ракета погодила је џамију у кампу у коме су смештене палестинске избеглице које су побегле од насиља у околним четвртима Дамаска, а која се налази у кварту кроз који сиријски побуњеници покушавају да напредују ка другим деловима Дамаска.

Јармук је део лука који се протеже од истока до југозапада сиријске престонице, где Асадове снаге већ неколико недеља покушавају да потисну побуњенике, пренео је Ројтерс.

У Сирији се налази најмање 500.000 палестинских избеглица, од којих већина живи у Јармуку.

И Асадова влада и побуњеници пописали су и наоружали палестинске избеглице, током 21-месечног устанка, који је прерастао у грађански рат.

Жестоке борбе почеле су пре 12 дана, између Палестинаца лојалних Асаду с једне стране и сиријских побуњеника и бригаде палестинских бораца познате као бригада "Олуја".

Борбе су се појачале у суботу, када су побуњеници успели да уђу на територију кампа и приморали Ахмеда Џибрила, лидера палестинске фракције у Дамаску која подржава Асада, да са сином напусти тај град.

У међувремену, сиријски побуњеници заузели су интернат пешадије Асадове војске код Алепа, али Сиријска опсерваторија за људска права саопштава да се тамо и даље воде жестоке борбе.

Командир чија је бригада Тавхид учествовала у нападу, рекао је да су побуњеници заузели интернат, који се налази 16 километара северно од Алепа.

"Најмање 100 војника је заробљено а 150 је одлучило да пређе на нашу страну", рекао је неименовани командир.

Од марта прошле године, када су започели протести против Асадовог режима у Сирији, који су прерасли у грађански рат, живот је изгубило више од 40.000 људи, процењују активисти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара