Читај ми!

Могућа изненађења у 2013.

САД пада у фискалну провалију, Русија васкрсава СССР, а Јапан осваја Европу купујући обвезнице проблематичних земаља, само су део могућих макроизненађења у години пред нама, наводе прогностичари банке "Морган Стенли". Према сценарију Обавештајног савета САД, ЕУ очекују изненађења у току наредне две деценије.

Америчка инвестициона банка "Морган Стенли" саставила је списак могућих макроизненађења у 2013. години, међу којима су да ће Банка Јапана освојити Европу куповином владиних обвезница проблематичних земаља, да ће избори у Италији уништити евро, а кинеске власти угушити економију сопственим рукама, док ће Русија тежити ка поновном успостављању СССР-а.

То је тек неколико догађаја који ће у следећој години променити ток историје и изазвати код многих инвеститора "срчане нападе", указали су аналитичари те банке.

"Морган Стенли", који већ 30 година у децембру објављује списак макроекономских догађаја који могу да зачуде учеснике на тржишту и да их узнемире, оцењује да је вероватноћа да се они обистине 50 одсто.

Према сценарију за идућу годину, раст светске економије ће остати у "зони сумрака" - негде између почетка стабилног раста и могућности поновног пада у рецесију, објављено је на интернет страни Финмаркет.

Раст цена пшенице ће довести до нових немира и побуна, прогнозирају аналитичари "Морган Стенлија".

Амерички политичари неће успети да се договоре о смањењу буџетског дефицита и САД ће на почетку 2013. почети да падају у "фискалну провалију".

Банка Јапана ће отпочети агресивну борбу против јачања курса јена, а део те стратегије ће бити куповина обвезница чланица еврозоне како би се снизио курс јена пре него што Европска централна банка (ЕЦБ) почне с реализацијом свог програма куповине облигација проблематичних земаља.

Према сценарију "Морган Стенлија", паника на тржишту приморава Италију да се обрати за помоћ из спасилачког фонда еврозоне и, као резултат, Италија, а не Шпанија, постаје покретач нове кризе.

Кад је реч о Кини, власти те земље ће, неочекивано за све, одлучити да у раном стадијуму економског опоравка предузму шок терапију и снажно пооштре финансијске услове у земљи, што ће довести до замрзавања ликвидности у банкарском систему, оштрог ограничавања кредитирања и отпочињања серије банкротстава због немогућности враћања кредита.

У Русији председник Владимир Путин успешно мами Украјину у Евроазијску царинску унију у замену за повољне испоруке руских енергената. Врата ЕУ за украјинске власти се затварају, будући да је немогуће истовремено бити члан обеју структура. Лидери постсовјетског простора - Русија, Украјина, Белорусија и Казахстан - опет су заједно.

Уклањање трговинских и инвестиционих баријера доводи до снажног скока економског раста у том региону. Курсеви украјинске гривне и белоруске рубље се у тако повољној клими стабилизују, предвиђа сценарио банке "Морган Стенли" за 2013.

Обавештајни савет САД: Три сценарија за ЕУ до 2030.

Европска унија се неће распасти до 2030. године, али питање је шта је чека, оцењено је у извештају америчког Националног обавештајног савета, који предвиђа три могућа сценарија: слабљење, колапс и препород.

У извештају "Глобални трендови 2030: Алтернативни светови" додаје се да је будућност ЕУ "веома несигурна", објављено је на порталу Еурактив.

"Мада не постоји консензус о будућем облику и улози региона, наши стручњаци се слажу да неће личити на данашњу Европу", пише у извештају, који даје дугорочно стратешко планирање за америчку обавештајну заједницу.

У извештају се указује на пад продуктивности, недовољно улагање у истраживање и развој и на велики раст европских влада у односу на њихове економије.

Аутори извештаја сматрају да би "корак напред" била даљна интеграција, што би  подразумевало велики пренос суверенитета на централне власти, праћено губитком аутономије, што је све мање популарно у европској јавности.

Од три сценарија за Европу и њену међународну улогу 2030. године наведених у извештају, колапс ЕУ је најмање вероватан.

Према том сценарију, домаћа предузећа и домаћинства би на показатеље о евентуалној промени валуте одговорила убрзаним повлачењем новчаних средстава у еврима из домаћих финансијских институција, па би евро био "прва жртва". То би за последицу имало и угрожавање јединственог тржишта и слободе кретања у Европи.

"Уколико би колапс био изненадан, вероватно би изазвао глобалну рецесију или нову Велику депресију", наведено је у извештају. 

Лагано слабљење ЕУ је други сценарио, према којем би Европа успела да избегне најтеже последице актуелне кризе, али не би предузела неопходне структурне реформе.

Будућност припада Азији

У извештају америчког Националног обавештајног савета истиче се и да у будућности неће бити хегемоније у односу светских сила.

Азија ће, оцењују аутори, до 2030. превазићи Северну Америку и Европу заједно у погледу глобалне силе засноване на бруто домаћем производу, броју становника, војним трошковима и инвестицијама у технологију.

Кина ће постати највећа економија неколико година пре 2030, а важну улогу у светској економији имаће и Индија, Бразил, Колумбија, Индонезија, Нигерија, Јужна Африка и Турска, сматрају аутори. 

Амерички стручњаци у извештају оцењују и да ће се потражња хране на глобалном нивоу повећати за најмање 35 одсто до 2030, а воде за 40 одсто, као и да ће готово половина светског становништва живети у областима погођеним несташицом воде.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара