Јапанци на биралиштима

Више од 100 милиона Јапанаца бира нови сазив Доњег дома парламента, у нади да ће након шест премијера у шест година добити владу која ће покренути земљу. Анкете највише шансе дају конзервативној Либерално-демократској странци, која је непрекидно владала 50 година до 2009. године.

Јапанци бирају нови сазив Доњег дома парламента, у нади да ће након шест премијера у шест година добити владу која ће покренути земљу.

Премијер Јошихико Нода распустио је парламент средином новембра и отворио пут за изборе у земљи 10 месеци пре рока.

Према анкетама, на изборима ће победити конзервативна Либерално-демократске странке (ЛДП), која је Јапаном непрекидно владала 50 година до 2009. године, када је победио ДПЈ (леви центар) са 308 од 480 места у парламенту.

ДПЈ је, међутим, разочарао бираче, који тој странци замерају нерешавање друштвених и привредних тешкоћа и неиспуњена обећања. Међу тим обећањима била су бесплатно школовање за све средњошколце, породични додаци, смањење пореза за мала и средња предузећа и укидање наплате путарина.

Један од узрока слабе популарности ДПЈ-а је и цунами који је у марту 2011. године изазвао хаварију у нуклеарној електрани Фукушима, на шта влада, према мишљењу Јапанаца, није реаговала компетентно и брзо. Цену пропуста ДПЈ је већ платила и на лето 2010. године, када је изгубила већину у Сенату.

Насупрот левици, конзервативни ЛДП се престројио, на челу са бившим премијером Шинзом Абеом.

После катастрофе у Фукушими, нуклеарна енергија била је у средишту предизборне кампање. Левица је обећавала Јапан без нуклеарне енергије за 30 година, а ЛДП, традиционално близак привредницима, обећао је да ће своју стратегију да представи за три године.

Многи Јапанци, пре свега млади, разочарани су традиционалним странкама и верује се да би мање и неке нове странке могле да остваре успех на изборима.

Гувернер префектуре Шига Јукило Када основао је у новембру нову антинуклеарну странку Сутрашњица Јапана. Тој странци се придружио Ичиро Озава, дисидент из ДПЈ-а. Према анкетама, Сутрашњица Јапана на изборима ће бити трећа, иза ЛДП-а и ДПЈ-а.

Нова странка је и Странка обнове, коју су основали бивши гувернер Токија, националиста Шинтаро Ишихара и амбициозни млади градоначелник Осаке Тору Хашимото.

Поред привредних и друштвених проблема, нова влада мораће да се бави и унапређењем односа са Кином и Јужном Корејом, као и са непредвидивом Северном Корејом која је ове седмице тестирала ракету дугог домета. Јапан је заоштрио односе са Кином због острва у Источном кинеском мору на која обе државе полажу право.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара