Хиљаде против Мурсијевих овлашћења

Неколико хиљада демонстраната окупило се на тргу Тахрир у Каиру изражавајући нездавољство због зог тога што је египатски председник Мохамед Мурси себи проширио овлашћења. Сукоб полиције и демонстраната пред почетак протеста.

Хиљаде људи протестује у Каиру против египатског председника Мохамеда Мурсија који је прошле недеље декретом увећао себи овлашћења.

Уочи одржавања протеста демонстранти, углавном тинејџери, сукобили су се на каирском Тргу Тахрир са полицијом.

На делу трга у близини америчке амбасаде тинејџери су бацили каменице на полицију која је узвратила сузавцем, пренела је агенција АФП.

Педесетдвогодишњи демонстрант је преминуо од последица удисања сузавца и то је други смртни случај од како је прошле недеље донет декрет који је председнику дао већу власт, а судовима онемогућио да доводе у питање његове одлуке, јавља Ројетерс.

Демонстранти окупљени на Тахриру захтевали су обустављање сукоба између тинејџера и полиције.

У другим деловима египатске престонице је мирно, неколико школа је затворено иако је министарство образовања саопштило да ће школе и факултети нормално функционисати.

Мурсија опозиција оптужује да је себи дао овлашћења савременог фараона, када је прошле седмице издао декрет којим се спречавају све правне радње на било коју његову одлуку док не буде нови парламент изабран.

Демонстранти су упозорили да се неће повући са Трга Тахрир док се декрет у потпуности не повуче. Са друге стране, египатски исламисти на челу са Муслиманском браћом јуче су одустали од данашњег одржавања контрамитинга подршке Морсију.

Морси је преузео дужност председника у јуну и ово је највећа криза од тада којом је нација подељена на исламисте и њихове противнике.

Од како је Морси издао декрет у четвртак, једна особа је убијена и око 370 је повеђено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије