Читај ми!

Ексхумирано тело Јасера Арафата

Тело бившег палестинског лидера Јасера Арафата ексхумирано је како би се утврдило да ли је отрован, у шта многи Палестинци верују. Резултати анализе очекују се на пролеће следеће године.

Тим међународних стручњака ексхумирао је тело бившег палестинског лидера Јасера Арафата како би се утврдило да ли је отрован.

Француске судије покренуле су истрагу о Арафатовој смрти у августу, након што је један швајцарски институт пронашао велике количине радиоактивног полонијума на његовој одећи коју је стручњацима дала удовица палестинског лидера, Суха.

Арафат је умро 2004. године у Паризу у 75. години после кратке мистериозне болести, наводи Ројтерс.

Тада, на Сухин захтев, није извршена обдукција, а француски лекари који су га лечили рекли су да нису могли утврдити узрок смрти.

Али убрзо су се појавиле оптужбе о убиству, а многи Палестинци су за то оптуживали Израел који Арафату последње две и по године живота није дозвољавао да напусти седиште у Рамали на Западној обали.

Израел је негирао оптужбе и позвао палестинске лидере да објаве Арафатов здравствени картон који јавност никада није имала прилику да види после његове смрти.

Званична палестинска радио-станица Глас Палестине објавила је да је Арафатова ексхумација почела у зору и да је завршена.

Стручњаци из Швајцарске, Француске, Русије и палестинских територија учествовали су у ексхумацији која је обављена далеко од очију јавности, иза плавог паравана који је постављен око Арафатовог маузолеја у Рамали.

"Биће узети узроци у складу са врло стриктним протоколом и они ће бити анализирани", изјавио је Дарси Кристен, портпарол Универзитетске болнице у Лозани, у Швајцарској, која је обавила прве тестове на Арафотовој одећи.

"За анализу, проверу, унакрсну проверу и двоструку унакрсну проверу биће потребно неколико месеци и не верујем да ћемо имати било какве опипљиве резултате пре марта или априла следеће године", нагласио је Кристен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара