Каталонци све даље од референдума?

На превременим парламентарним изборима у шпанској покрајини Каталонији, сепаратистичке странке освојиле две трећине места у регионалном парламенту. Ипак, лош резултат највеће националистичке партије отежаће намере сепаратиста да у догледно време буде расписан референдум о независности Каталоније.

Сепаратистичке странке освојиле су две трећине места у регионалном парламенту на превременим парламентарним изборима у шпанској покрајини Каталонији.

Ипак, лош резултат највеће националистичке партије, председника каталонске владе Артура Маса, отежаће напоре сепаратиста за скорим расписивањем референдума о независности.

Како се и очекивало, бирачи у Каталонији подржали су националистичке странке, али су казнили свог лидера Артура Маса, чија се политичка агенда сводила искључиво на причу о независности.

После две године кризе и тешких одрицања, Каталонци нису спремни на авантуру с неизвесним исходом.

"Нисам изненађен, знао сам да ће Мас лоше проћи на изборима. Не може неко тако дуго да мучи Каталонију резовима и другим мерама штедње, а да онда тражи подршку за независност Покрајине. Добили смо оно што заслужујемо, ни мање ни више од тога", коментар је једног грађанина Барселоне.

Владајућа странка, Конвергенција и унија, изгубила је 12 мандата и у новом сазиву регионалног парламента имаће 50 од 135 места.

Друга по снази, сепаратистичка Републиканска левица, удвостручила је број мандата и могла би, заједно са партијом премијера Маса и другим сепаратистима, да погура одржавање референдума о независности.

"Референдумски процес се наставља, али са оваквим резултатима наш посао ће бити много тежи. С обзиром на то да немамо апсолутну већину, потребно је да одговорност за тај процес преузму и друге каталонске партије", објашњава председник Каталоније Артур Мас.

У Мадриду не крију задовољство изборним резултатима у Каталонији. Посебно их радује добар резултат конзервативне Народне партије премијера Маријана Рахоја.

"Желим да честитам Народној партији Каталоније јер је остварила најбољи изборни резултат до сада. То је посебно важно у тренутку када се наша влада бори да превазиђе економске потешкоће", истиче генерални секретар Народне партије Марија Долорес де Коспедал.

Један од најбогатијих, али и најзадуженијих шпанских региона, који чини петину националне економије, тешко је погођен кризом, па је од Мадрида добио и помоћ од 5,4 милијарде евра.

Шпанска влада је уочи избора у Каталонији најавила да ће се обратити Уставном суду и блократи одржавање референдума о самоопредељењу, онако како је то учинила са Баскијом пре четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије