Читај ми!

Жене одлучиле изборе у САД

Изборе за америчког председника први пут од 1952. године изгубио је кандидат који је имао већу подршку мушкараца - републиканац Мит Ромни. Жене су већином гласале за Барака Обаму. Жене желе већу владу, с више здравствених и социјалних програма, док су мушкарци за мању владу која мање троши, осим на војску.

Први пут од 1952. године изборе за америчког председника је изгубио кандидат који је имао већу подршку мушкараца - републиканац Мит Ромни.

Жене су већином гласале за Барака Обаму, наводи агенција АП уз оцену да је тиме озваничено да жене могу надвладати мушкарце на бирачким местима. Од 1952. агенција Галуп прати податке о гласању полова.

Мушкараци, иако чине мање од половине становништва САД, имају утицај већи од своје бројности. Они су утицајнији на изборима зато што су колебљивији него жене које нагињу Демократској странци.

Ове године је опао број гласова мушкараца за Обаму у односу на 2008. чиме чиме је проширен "родни јаз".

Истраживања показују да ставови који одвајају либерале од конзервативаца, чак и о питању прекида трудноће, не утичу много на разлику у гласању полова. За мушкарце и жене подједнако је вероватно да ће заузети једну од страна у дебати.

Разлика постоји, међутим, у ставовима о улози коју би влада требало да има. То није велики јаз, али је статистички значајан - по многим студијама четири до пет одсто.

Жене као група желе већу владу, с више здравствених и социјалних програма, док су мушкарци за мању владу која мање троши, осим на војску. У извесном смислу, то је подела у којој је на једној страни сигурна социјална мрежа, а на другој суров индивидуализам, или, као на новембарским изборима, Обама насупрот Ромнија.

Политиколози наводе да за такво опредељење жена има више разлога.

Поред тога што жене имају традиционалну улогу у породици, оне дуже живе и тиме су веће шансе да ће се ослањати на програме социјалне и здравствене заштите за старије. Веће су и шансе да ће жена осиромашити, као и да ће бити самохрани родитељ који има проблеме да плати здравствену заштиту и образовање детета.

С друге стране, мушкарци сматрају да су социјални програми скупи и да неће имати користи од њих.

Мушкарци нагињу републиканцим, али су на претходим изборима гласали за победнике: на последњих шест председничких избора су три пута гласали за републиканског кандидата, а за демократу два пута, од чега једном за Обаму 2008. У надметању Бил Клинтон - Боб Дол 1996. своје гласове су равномерно расподелили.

Подршка жена Обами ове године је опала за један одсто у односу на 2008. годину - 55 одсто за Обаму, а 44 за Ромнија, док је код мушкараца тај пад од четири одсто, те је однос био 52 одсто за Ромнија и 45 за Обаму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара