Читај ми!

Сузавац поново на Тахриру

Демонстранти поново на тргу Тахрир у Каиру. Полиција интервенисала сузавцем како би растерала окупљене. Током дана се очекује масовнији излазак људи на улице.

Египатска полиција употребила је, другог дана протеста због декрета председника Мохамеда Морсија, сузавац како би растерала демонстране који су, у мањем броју, ноћ провели на централном Тргу Тахрир у Каиру.

Полиција је реаговала када је још демонстраната дошло да се придружи опозиционим активистима, који су у око 30 шатора провели ноћ на тргу који представља симбол прошлогодишњих протеста против бившег лидера Хоснија Мубарака.

Нови сукоби у Каиру уследили су након што је јуче, првог дана протеста опозиције због широких овлашћења која је декретом себи дао председник, у сукобима полиције, Морсијевих присталица и противника у већим градовима широм Египта повређено око 100 људи.

Јуче су у Суецу и Александрији запаљена седишта Морсијеве странке, политичког крила Муслиманског братства - Партије слободе и правде.

Демонстранти се противе у четвртак донетом декрету који прописује да одлуке председника не може да доводи у питање ниједан државни орган, укључујући судство.

Због овог Морсијевог потеза међународна заједница је изразила забринутост, а сам египатски председник је у обраћању присталицама рекао да не тежи узурпацији власти, већ да ради у корист свих Египћана.

Међутим, опозиција тврди да је он овим актом себе поставио изнад закона, будући да је већ сменио државног тужиоца, наредио да се понове суђења званичницима из доба Мубарака и прописао да ниједан правосудни орган не може да распусти скупштину, која пише нови устав, а у којој доминирају његови исламисти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара