Читај ми!

Ко (не) долази по Нобелову награду за мир

Само трећина европских лидера позитивно одговорила на позив да присуствује церемонији доделе Нобелове награде за мир Европској унији у Ослу. Присуство потврдила немачка канцеларка Меркел, али не и британски премијер Камерон који је прокоментарисао ће и без њега бити довољно људи.

Само трећина европских лидера је до сада прихватила позив да присуствује церемонији доделе Нобелове награде за мир Европској унији у Ослу наредног месеца, саопштио је Нобелов институт.

"Између осам и десет је рекло да ће доћи, а нешто мање је одговорило негативно", изјавио је директор Института Геир Лундестад за агенцију АФП.

Нобелов институт је одбио да открије имена оних који су прихватили или одбили позив, уз образложење да се листа мења "из дана у дан".

Немачка канцеларка Ангела Меркел, белгијски премијер Елио ди Рупо и румунски председник Трајан Басеску су саопштили да намеравају да отпутују у Осло.

Ипак, британски премијер Дејвид Камерон, суочен са притиском евроскептичког крила своје Конзервативне партије, саркастично је прокоментарисао да ће "бити довољно људи да покупе награду".

Камеронова одлука да не отпутује у Осло тумачи се као испољавање његовог одуства ентузијазма за ЕУ, наводи француска агенција.

Француска је међу државама које тек треба да одговоре на позив, кажу у Нобеловом иституту.

Председник Француске Франсоа Оланд је изјавио прошлог месеца да ће бити у Ослу уколико други шефови држава и влада буду присуствовали церемонији.

Холандија и Финска су саопштиле да одлуку још нису донеле, док су медији из Копенхагена известили да то није учинио ни дански премијер.

"Било би нереалистично очекивати да сви дођу", рекао је директор Нобеловог института Лундестад на питање о одсуству јединственог одговора чланица ЕУ на позив Института.

Најава у октобру да ће Нобелова награда за мир бити додељена ЕУ изазвала је бројне контроверзе.

Европски блок од 27 држава чланица тренутно пролази једну од најдубљих криза где је његова солидарност стављена на тест, при чему имућне државе севера стоје насупрот дубоко задуженим европским државама на југу, суоченим са оштрим мерама штедње.

Награда се састоји од дипломе, златне медаље и чека на осам милиона круна или 927.000 евра. Биће уручена 10. децембра председницима Европског савета Херману вон Ромпеју, Европске комисије Жозеу Мануелу Барозу и Европског парламента Мартину Шулцу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара