Читај ми!

Појас Газе пред вратима пакла

Најмање 15 мртвих и 118 рањених у серији напада израаелских снага безбедности у Појасу Газе. Убијен и војни командант Хамаса Ахмед Џабари. Израел тим нападом "отвара врата пакла", саопштио Хамас. Ракета испаљена из Газе убила троје људи у насељу на југу Израела. Уједињене нације позивају на смиривање тензија.

8.15 - Троје људи погинуло када је ракета из Појаса Газе погодила стамбену зграду у насељу на југу Израела.

5.30 - Савет безбедности на хитној седници размотрио ситуацију у Гази. Генерални секретар УН Бан Кимун позвао на хитно смиривање тензија. 

1.11 - Најмање 15 мртвих и 118 рањених у серији напада Израелаца на Појас Газе.

00.53 - Египат затражио хитну седницу Савета безбедности УН о стању у Појасу Газе. 

00.16 - Хамас на Израел испалио укупно 83 пројектила. Израелске оружане снаге тврде да су обориле 25.

00.06 - Израел наставља бомбардовање Газе. Паљба са бродова и ваздушни удари концентрисани на северни део Појаса Газе. У близини се налази десетак израелских ратних бродова.

23.22 - Ал Касам бригаде испалиле ракете на "израелске базе". У Израелу, извештаји о неколико пројектила око Ашкелона. Још нема података о евентуалним жртвама. 

22.27 - Нова серија експлозија у Гази.

22.16 - Тел Авив дозволио оружаним снагама да позову резервисте и прошире акције у Појасу Газе. Израел тврди да му не треба никакво оправдање за нове нападе на положаје Хамаса. 

21.22 - Египат повукао амбасадора из Тел Авива у знак протеста због убиства команданта Хамаса. 

У ваздушном нападу на Појас Газе убијен је Ахмад Џабари, војни лидер Хамаса, саопштио је портпарол израелске војске Јоав Мордекај, преноси Јерусалем пост. У нападима убијено још 14 цивила, од тога најмање двоје деце, саопштили су палестински извори.

Портпарол израелске војске рекао је да је тај ваздушни удар означио почетак војне кампање на Хамас и џихадисте, а да је убијени Џабари имао "много крви на својим рукама".

"Први циљ ове операције јесте да се врати мир јужном Израелу, а други циљ је да се удари на терористичке организације", рекао је портпарол, преноси лист.

Шеф штаба изрелске војске генерал Бени Ганц одобрио је низ војних операција, након четворедневне ракетне паљбе на југ Изреала, у току које је испаљено око 100 ракета.

"Ко год мисли да рутински може напасти свакодневни живот становника југа Израела, без плаћање високе цене, погрешио је. Ја сам одговоран да изаберем право време и прави начин да одговоримо. И тако ће бити", рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху, јавља Јерусалем пост. 

Хамас је саопштио да је Израел из ваздуха напао једно возило у Гази и да су два путника „у тешком стању", а војно крило Хамаса саопштило је да тим нападом Израел "отвара врата пакла", преноси Ројтерс.

Израелско ратно ваздухопловство погодило је више мета у Гази, укључујући и Хамасову полицијску станицу.

Палестински екстремисти су после израелских удара обновили ракетну ватру на Израел, а израелски ракетни штит пресрео је 13 од 30 испаљених ракета. Дејстовала је и израелска морнарица из Средоземног мора према Појасу Газе.

Египат је, реагујући на израелске ударе, опозвао свог амбасадора у Тел Авиву. Израелска војска саопштила је да је у последњих 12 година Израел погодило 12.000 ракета, а 768 само ове године.

Нетанијаху: Јасна порука Хамасу

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да је Израел послао јасну поруку Хамасу, убивши командира војног крила те исламистичке организације, и да је спреман да прошири операције у Појасу Газе, ако то буде неопходно.

У обраћању преко телевизије, неколико сати након читавог низа ваздушних удара, Нетанијаху се зарекао да Израел неће толерисати даље ракетирање своје територије.

"Хамас и друге терористичке организације изабрале су да ескалирају своје нападе на грађане Израела у последњим данима. Нећемо толерисати ситуацију у којој израелским грађанима прети ракетна ватра", казао је Нетанијаху након консултација са министрима који чине ужи састав владе задужен за безбедност.

"Хамас намерно пуца на цивиле и крије се иза својих сопствених цивила. Ми избегавамо да гађамо цивиле. Наши непријатељи траже да нас збришу са лица земље", додао је он.

Израелски министар одбране Ехуд Барак поручио је да ће израелска војска учинити све да поврати затишје на југу земље и да су данашњи удари само почетак операције, чији су циљеви да се ојача способност застрашивања Израела и нанесе штета способностима екстремистичких организација да лансирају ракете.

"Израел не жели рат, али провокације Хамаса у последњим недељима са честим рундама мина и ракета испаљених на југ Израела, експлозивним тунелом који је активиран и противтенковском ватром на џип у Израелу приморале су нас да делујемо оштро и одлучно", рекао је Барак алудирајаћи на серију напада палестинских екстремиста.

"Ми смо на почетку, не на крају те акције", рекао је Барак истакавши потребу за високом приправношћу у Израелу и на Западној обали и најавивши да ће се циљеви операције постићи, али не брзо, пренео је АФП.

Председник Израела Шимон Перес рекао је, у међувремену, у телефонском разговору с америчким колегом Бараком Обамом да је убијени Џабари био масовни убица.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара