Читај ми!

Ступио на снагу Закон о издаји

Руски Закон о издаји, према коме свако ко поседује информације сматране као тајне, може да буде кажњен затвором до 20 година, ступио на снагу. Осам година затвора предвиђа се само због чувања државне тајне, чак и ако те тајне нису никоме прослеђене.

Нови руски закон о издаји данас је ступио на снагу, док критичари оцењују да је закон врло нејасан и да влада може сваког дисидента да прогласи издајником.

Према закону, свако ко поседује информације сматране као тајне, било то политичар, новинар, представник организације за заштиту животне средине, лидер синдиката, може да буде кажњен затвором до 20 година за шпијунажу.

Борци за људска права наводе да је закон намењен делу опозиције пошто је Владимир Путин почео свој трећи председнички мандат у мају.

Заменик директора Хјуман Рајтс Воча за Европу и Блиски исток Рејчел Денбер оценила је да закон може да буде врло опасан.

Денберова је рекла да је још није јасно како ће руске власти примењивати закон, али је додала да се поново ствара "осећај параноје, сумње и немира према странцима".

Док је претходни закон описао велеиздају као шпијунажу или помоћ страној држави која штети руској спољној безбедност, нови закон не наводи реч "спољна". Активности које потпадају под издају укључују добијање финансијске помоћи, савета од иностраних држава или давања информација међународним или страним организацијама.

Закон, који је израдила Федерална служба безбедности (ФСБ), главни насленик познатог КГБ-а, наводи казну до осам година затвора само због држања државне тајне, чак и ако те тајне нису никоме прослеђене.

ФСБ наводи да та клаузула боље може да заштити поверљива документа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара