Читај ми!

Албански добровољци у Сирији

Најмање две групе "албанских муслимана" боре се на страни побуњеника против снага председника те земље Башара ел Асада. Званичници у Приштини о томе не говоре, док полицијски извори наводе да је стотинак особа са Косова отишло у Сирију.

Стотинак косовских Албанаца бори се на страни побуњеника у грађанском рату у Сирији, пише приштински дневник Коха диторе.

Најмање две групе "албанских муслимана" боре се против режима сиријског председника, пише лист и додаје да је потврду о учешћу Албанаца у сиријском сукобу добио од фото-репортера Ведат Џумшити, који је из Сирије извешавао за више међународних медија.

Вести о албанским добровољцима у Сирији уследиле су после погибије Намана Демолија из Приштине, који је прошле недеље убијен у борбама.

Џумшити  је ове године срео две групе Албанаца од по десетак добро наоружаних припадника које су држале под контролом одређену територију Сирије. Лист наводи да је Џумшити неколико месеци боравио у жариштима битака одакле је извештавао за више великих светских медија.

"Тражили су од мене да сачувам њихову приватност и да им идентитет не објавим у јавности и наравно да сам прихватио", рекао је Џумшити.

Џумшити је у мају отишао у Сирију преко Турске и радио само на терену који су контролисали устаници. Контакт са првом групом Албанаца који делују у граду Растану, који се налази у провинцији Алеп, каже да је остварио преко команданта устаника, који је знао за његово порекло и народност.

Са другом групом срео се случајно. 

Званичници у Приштини не говоре о учешћу косовских Албанаца у сукобу у Сирији, док полицијски извори наводе да имају информацију да је стотинак особа са Косова отишло у Сирију и стало на страну сиријских побуњеника.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара