Читај ми!

Пирот: Зашто су гачци добри, иако се грађани жале на њих

ЈП „Комуналац" из Пирота, свакодневно добија велики број позива грађана, због птица које се гнезде у градском језгру. Тврде да праве штету и велику буку и траже да се изместе из града. Међутим, птице из породице врана су законом заштићене, а према речима орнитолога, од њих је више користи, него штете.

На пиротском кеју, на раздаљини мањој од сто метара, налази се велика колонија гачаца, са преко 200 гнезда.

“Гачци су овде зато што се њихово природно станиште ван града полако уништава и све их је мање на околним стаништима, полако прелазе у градске средине, где има вишка хране. Гачци једу од инсеката, воћа, свега, али тренутно, као што сви у природи теже минимуму енергије, тако и гачци су мало готовани, па дођу и узимају остатке хране”, објашњава Данило Пенић. биолог орнитолог.

У ЈП „Комуналац" кажу да грађани готово савкодневно траже да се реши проблем великог броја птица у самом граду.

“Проблем који није тако лако решити. Закон изричито штити вране и гавранове. Немамо право да ту популацију уништавамо, немамо право да им мењамо станиште, немамо право да растурамо гнезда”, наводи Бобан Толић, директор ЈП „Комуналац".

На питање који начин могу да се изместе птице или, једноставно, ту су где су биолог орнитолог Данило Пенић каже: “Једноставно, ту су где су. Праве колоније, такав им је начин живота, воле парковско дрвеће, воле булеваре”

Гачци су птице из породица врана. У град су дошли не својом вољом, већ због људске неодговорности.

Сви они којима гакање ових птица иде на нерве, морају да знају да оне више доносе доброг, него што чине штету. У прилог томе и чињеница да сва храна која се баца у урбаним срединама, буде покупљена од стране гачаца. Изгледа да су гачци, ипак, већи еколози од самих људи.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије