Читај ми!

Нови Пазар: Научно-стручна конференција урбаниста

Решења за урбанистичке проблеме у градовима Србије су већи утицај јавности и притисак на локалне самоуправе и политике које одлучују о томе. Без тога, нема комфорног начина живота у градовима, закључак је са 20. научно-стручне конференције урбаниста која се одржава у Новом Пазару.

Градови иду у висину, а не у ширину, каква је пракса у Европи. На овај тренд најчешће утичу природни услови и демографија, али и политика и новац.

“Показало се да тамо где грађани желе комфорнији град, комфорнији начин живота, то успева. Тамо где се грађани не брину за простор у којем живе, онда ови други фактори о којима сам говорио, ту се види тај драматични уциај либералног капитализма, па долазимо до преизграђених зона, преизграђених градова”, каже Александар Јевтић, председник Удружењa урбаниста Србије.

Нови Пазар је културно-историјско средиште, спој старог и новог. Зато је јако тешко решити Урбанистичке проблеме града, сматра главни градски урбаниста Елвир Хамидовић.

“Затекли смо узане улице, сокаке, а одједном имамо захтеве за високом градњом и високим објектима. У свему томе треба наћи одређене параметре и равнотежу, што је јако тешко. Имамо и нове трендове одрживог развоја, паметне градове, зеленило у граду”, каже Елвир Хамидовић, главни градски убраниста ГУ Новог Пазара.

Републички геодетски завод унапредио је рад током протекле 2 деценије. Најављују нова побољшања за наредних 5 до 10 година.

“Ми морамо да променимо и начин размишљања. Постоје алати који ће помоћи у свему томе да стигнемо до разумевања проблема које имамо да бисмо стигли до циљева одрживог развоја”, наводи Борко Драшковић, директро РГЗ.

Тродневни међународни скуп одржаве се под покровитељством Министартва грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Инжењерске коморе Србије и Града Новог Пазара.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара